INVESTIGAŢIE. Unde a ajuns MILIARDUL de EURO de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii

Dunărea în Deltă în apropiere de Tulcea.
Dunărea în Deltă în apropiere de Tulcea. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Un miliard de euro a fost împărţit de o mână de oameni conectaţi prin relaţii personale, afaceri sau interese politice, reiese dintr-o investigaţie publicată de G4Media. Banii au fost trimişi de Bruxelles prin mecanismul Investiţiei Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionaţi de facto de prietenul său Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea. În prezent, Teodorovici monitorizează, în cadrul Curţii de Conturi, modul în care au fost împărţiţi banii europeni.

Teodorescu şi oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD. Compania baronului PSD a obţinut fonduri pentru o unitate turistică, dar la adresa pensiunii funcţionează o clinică medicală deţinută de protejata sa, deputatul PSD Mirela Furtună, care în ultimii ani a agonisit o avere considerabilă.

Deşi mecanismul ITI DD era destinat "cu prioritate" pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo. Spre exemplu, în decolmatarea lacurilor şi canalelor au fost investiţi mai puţini bani decât în renovarea bisericilor. Fostul ministru Eugen Teodorovici, cel care a creat mecanismul în România, recunoaşte că există ”anumite blocaje şi chiar abateri de la strategia ITI DD”, iar unele proiecte sunt mult întârziate.

Între timp, DNA a trimis în judecată un caz de corupţie: Fiul unui afacerist care l-a împrumutat pe Horia Teodorescu cu o sumă impresionantă e acuzat că s-a folosit de o co-finanţare fictivă de 2,5 milioane de euro, obţinută de la un fond de investiţii olandez, pentru a lua banii UE. În primă instanţă a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Pentru a citi investigaţia intraţi aici.