Indignare în Israel. Erdogan a proferat ameninţări la adresa lui Netanyahu: "Îl voi trimite la Allah"

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images *)

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, s-a numărat încă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas printre cei mai agresivi şi mai înverşunaţi critici ai Israelului şi în special ai premierului Benjamin Netanyahu, informează Zero Hedge.

În timp ce Erdogan a denunţat de mult timp operaţiunea Israelului în Gaza, joi a declanşat cea mai dură retorică de până acum, care a fost aproape de a fi poate o ameninţare directă la adresa vieţii lui Netanyahu. În cadrul unui miting electoral, preşedintele turc a promis că "îl va trimite pe [Netanyahu] la Allah să aibă grijă de el, să-l facă să se simtă mizerabil şi să-l blesteme".

Cuvintele ameninţătoare şi incendiare au fost preluate pe scară largă de presa israeliană, provocând indignare. În plus, liderul turc a descris că "Netanyahu şi administraţia sa, cu crimele lor împotriva umanităţii din Gaza, îşi scriu numele alături de Hitler, Mussolini şi Stalin, precum naziştii de astăzi".

Publicaţia AL-MONITOR a relatat, la rândul său că, într-un nou atac la adresa premierului israelian în legătură cu războiul actual dintre Israel şi Hamas, Erdogan a declarat joi mulţimii adunate la un miting electoral în centrul Anatoliei: "Îl las pe cel numit Netanyahu în mâinile Domnului" şi a adăugat apoi: "Fie ca Domnul să-l blesteme".

Astfel, în funcţie de modul în care sunt traduse remarcile, declaraţia se lasă deschisă la interpretări, eventual ca o ameninţare directă la adresa liderului israelian.

Guvernul israelian l-a convocat imediat pe ambasadorul turc, cerând explicaţii. Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat joi că însărcinatul cu afaceri al Turciei, Mehmet Sekerci, a fost convocat pentru a "transmite un mesaj clar lui Erdogan".

"Nu există niciun Dumnezeu care să îi asculte pe cei care susţin atrocităţile şi crimele împotriva umanităţii comise de prietenii tăi barbari din Hamas. Taci şi să îţi fie ruşine!", a declarat Katz.

În mod constant, Erdogan nu a numit Hamas o "organizaţie teroristă", ci "un grup de mujahedini care îşi apără pământurile", referindu-se la cei care se angajează în "jihad".

Din punctul de vedere al Tel Avivului, retorica tot mai tranşantă a lui Erdogan în denunţarea acţiunilor israeliene va fi considerată probabil de neiertat, chiar şi după ce se va încheia această criză actuală. Turcia şi Israelul s-au confruntat de mult timp în legătură cu problema palestiniană, iar aceste tensiuni au explodat din nou în forţă. Legăturile dintre cele două ţări se află la un minim istoric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe