Importatorii avertizează: Noile controale pentru Brexit vor provoca penurie de alimente în Marea Britanie

Raionul de legume dintr-un supermarket Sainsbury's din Londra, UK
Raionul de legume dintr-un supermarket Sainsbury's din Londra, UK (Screenshot)

Decizia miniştrilor britanici de a impune controale la importuri pentru Brexit la 30 aprilie va duce la penuria unor alimente, flori şi plante aromatice, au avertizat liderii din industrie, potrivit The Guardian.

În săptămâna în care guvernul a fost acuzat că a luat prin surprindere industria alimentară britanică, anunţând cu 27 de zile înainte că fiecare transport de produse precum camembert, friptură, lalele şi arpagic va fi supus unor taxe de până la 145 de lire sterline, micii comercianţi cu amănuntul, cum ar fi magazinele de delicatese şi magazinele agricole, au făcut eforturi pentru a se asigura că mai au produse de vânzare.

Dar ei spun că unii exportatori din UE au decis deja că s-au săturat de birocraţia britanică şi fie că îşi stopează operaţiunile de aprovizionare, fie au renunţat complet.

Angrosiştii şi asociaţiile comerciale din domeniul alimentar au declarat, pentru Observer, că furnizorii din ţările UE caută deja alte pieţe în loc de Marea Britanie. Din 2020, importatorii au trebuit să se confrunte cu niveluri tot mai mari de birocraţie Brexit, inclusiv certificate fitosanitare, paşapoarte pentru plante, licenţe de import şi certificate de sănătate la export. Luna viitoare, ei vor avea de completat încă un formular pentru produse de origine animală, plante şi ierburi şi vor trebui să plătească o "taxă de utilizator comun" (CUC) de până la 145 de lire sterline pe transport.

Miniştrii spun că această taxă este destinată doar pentru a acoperi costurile noilor facilităţi, inclusiv un centru de control al frontierei interioare de 154 de milioane de lire sterline la Sevington, în Kent, şi nu pentru a genera un profit. Cu toate acestea, Cold Chain Federation (CCF), un organism comercial pentru furnizori, estimează că guvernul britanic va culege un dividend Brexit de 60 de milioane de lire sterline, iar procesul va adăuga 1 miliard de lire sterline la costul importului de alimente şi plante refrigerate. Asiguratorul Allianz Trade a declarat săptămâna trecută că, în general, costurile de import al alimentelor vor creşte cu 10% în primul an al noilor reglementări.

Într-o scrisoare adresată lui Steve Barclay, secretarul de stat pentru mediu, directorul executiv al CCF, Phil Pluck, a declarat că, după ce exportatorii britanici au devenit supuşi noilor reguli în 2021, "multe depozite şi distribuitori britanici mai mici din lanţul de produse refrigerate au considerat că administrarea este prea oneroasă şi au încetat să mai funcţioneze".

Noile reguli de frontieră înseamnă că "efectul asupra partenerilor europeni şi a firmelor britanice ar putea fi similar", a spus Pluck, care a cerut o amânare a controalelor la frontieră.

Nigel Jenney, directorul executiv al Fresh Produce Consortium, a declarat că guvernul nu a reuşit să recunoască faptul că importul de alimente este un proces rapid, care se desfăşoară peste noapte, şi că unii importatori vor plăti taxe mai mari decât suma pe care o obţin din transportul alimentelor. El a spus că miniştrii ar fi putut reduce costurile pentru unii importatori permiţându-le să folosească unele dintre cele 41 de "puncte de control" din Marea Britanie - controale de frontieră gestionate privat. Dar inspectorii guvernamentali nu vor fi disponibili peste noapte, când sunt livrate cele mai multe alimente proaspete, obligând importatorii să folosească Sevington, a declarat el.

"Avem nevoie ca acele puncte de control să fie deservite de oficiali guvernamentali pentru a inspecta orele de funcţionare ale industriei noastre. Avem nevoie ca acest lucru să fie făcut în câteva zile. Pentru că am avut mai mulţi exportatori importanţi care pur şi simplu spun: 'Pe această bază, Regatul Unit este prea complicat pentru a face comerţ cu el. Nu voi face acest lucru'."

Noile controale nu se aplică fructelor şi legumelor proaspete, dar regulile pentru acestea vor intra probabil în vigoare în octombrie - o obligaţie conform termenilor acordului Brexit al lui Boris Johnson - şi există deja semne că furnizorii de culturi cu valoare mai mică, cum ar fi afinele şi castraveţii, îşi trimit produsele în altă parte.

Fermierii britanici au avertizat, săptămâna trecută, cu privire la o recoltă foarte slabă în acest an, în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor, ceea ce face ca Regatul Unit să fie şi mai dependent de alimentele importate.

Noile controale la import vor face, de asemenea, ca agricultorii să importe mai scump cartofii de sămânţă şi alte culturi.

Mike Parr, director al firmei de logistică PML Seafrigo, a declarat: "Cred că în cazul tuturor produselor de delicatese specializate, italienii, francezii şi grecii au spus că nu merită să plătească aceste taxe. Polonia este un mare furnizor de afine pentru Regatul Unit şi începe să menţioneze că nu mai merită. Se poate obţine deja aceeaşi sumă de bani exportând afine în toată Europa, astfel încât nu mai merită să le trimită în Regatul Unit. Acest lucru se va înrăutăţi şi mai mult."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe