Hamas transmite mediatorilor că îşi menţine poziţia iniţială privind încetarea focului în Gaza

Luptător al grupului palestinian Hamas.
Luptător al grupului palestinian Hamas. (Captură Foto)

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a declarat, luni, că i-a informat pe mediatori că va rămâne la propunerea sa iniţială de încetare totală a focului, care include retragerea trupelor israeliene din Gaza şi întoarcerea palestinienilor strămutaţi, transmite Reuters.

De asemenea, a cerut ceea ce a numit "un schimb real de prizonieri", referindu-se la eliberarea prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene în schimbul ostaticilor israelieni deţinuţi în Gaza.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu.

La mijlocul lunii martie, Hamas a prezentat mediatorilor şi Statelor Unite o propunere de încetare a focului în Gaza care includea eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni, dintre care 100 sunt condamnaţi pe viaţă.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat luni o rezoluţie prin care se cere încetarea imediată a focului între Israel şi Hamas, după ce Statele Unite s-au abţinut de la vot, provocând disensiuni cu aliatul lor, Israelul.

Restul de 14 membri ai Consiliului au votat în favoarea rezoluţiei - propusă de cei 10 membri aleşi ai organismului - care cere, de asemenea, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor. Au fost aplauze în camera consiliului după vot.

Egiptul şi Qatarul au încercat să reducă diferendele dintre Israel şi Hamas cu privire la modul în care ar trebui să arate acordul de încetare a focului, în timp ce o criză umanitară tot mai gravă face ca populaţia din Gaza să fie în pericol de foamete.

Hamas a declarat că eliberarea iniţială a israelienilor ar include femei, copii, bătrâni şi ostatici bolnavi în schimbul eliberării a 700-1000 de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene, potrivit propunerii. Este inclusă şi eliberarea "recruţilor israelieni de sex feminin".

Ulterior, biroul lui Netanyahu a răspuns la propunerea Hamas spunând că aceasta se bazează pe "cereri nerealiste", promiţând să continue ofensiva terestră până la eliminarea Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe