Guvernul brazilian respinge ajutorul acordat de ţările G7 pentru incendiile amazoniene

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro (Getty Images)

Duminică, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că liderii ţărilor G7 au căzut de acord să ajute ţările din bazinul amazonian să lupte împotriva incendiilor forestiere pe care le-a descris ca fiind o criză internaţională gravă.

Macron a ţinut să-l critice pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, pentru că nu a urmat obligaţiile în ceea ce priveşte atenuarea schimbărilor climatice.

Însă guvernul brazilian a respins o ofertă de ajutor din partea ţărilor G7 pentru încetarea incendiilor din regiunea amazoniană, potrivit AFP.

"Apreciem [oferta], dar poate acele resurse sunt mai importante pentru reîmpădurirea Europei" a declarat Onyx Lorenzoni, şeful de personal al preşedintelui Jair Bolsonaro, pentru site-ul de ştiri G1, citat de AFP.

Luni, Macron a anunţat că G7 va "trimite imediat ţărilor amazoniene [...] sprijin financiar în valoare de cel puţin aproximativ 20 de milioane de euro".

Pădurea amazoniană, care produce aproximativ 20 la sută din oxigenul atmosferic al Pământului, este mistuită de incendii într-un ritm record şi a atras atenţia internaţională.

Activiştii de mediu au organizat proteste la ambasadele braziliene din mai multe ţări şi îl acuză pe preşedintele brazilian Jair Bolsonaro că a sprijinit fermierii care taie pădurea pentru a extinde terenurile agricole.

Sâmbătă, autorităţile braziliene au desfăşurat trupe în încercarea de a lupta împotriva incendiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe