Guvernele compensează în tăcere persoanele care au avut de suferit din cauza vaccinurilor COVID-19

(Getty Images)

Programe din ţări din întreaga lume au început să despăgubească în mod discret persoanele care au suferit vătămări sau familiile celor care au murit din cauza vaccinurilor COVID-19.

Oamenii sunt diferiţi din punct de vedere biologic, atât în ceea ce priveşte constituţia genetică, cât şi din punct de vedere al expunerilor anterioare la mediul înconjurător. Din această cauză, a explicat neurologul Dr. Robert Lowry, oamenii pot reacţiona foarte diferit la acelaşi medicament sau vaccin. Ori de câte ori un nou medicament sau un produs biologic ajunge pe piaţă, unii oameni vor avea reacţii neplăcute, iar alţii pot suferi chiar efecte adverse grave ca urmare a acestora.

Chiar şi în cele mai bune condiţii de testare, reacţiile rare nu pot fi prevăzute. Acest lucru este valabil mai ales pentru orice produs care este accelerat sau autorizat pentru utilizare în regim de urgenţă înainte de finalizarea tuturor fazelor de testare necesare.

Vaccinurile COVID-19 nu fac excepţie. În ciuda faptului că suntem asiguraţi în mod constant şi consecvent că vaccinurile COVID-19 sunt sigure şi că reacţiile adverse grave sunt "foarte rare", FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente) şi CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor) împreună cu Comitetul consultativ privind practicile de imunizare, precum şi oamenii de ştiinţă şi directorii de la fiecare dintre companiile farmaceutice participante ştiu că unele persoane vor deveni permanent infirme sau chiar vor muri ca urmare a vaccinării.

De fapt, în 2011, Curtea Supremă a Statelor Unite (pdf) a reiterat ideea că vaccinurile, ca şi alte produse farmaceutice, sunt "inevitabil nesigure".

În multe ţări din întreaga lume, consumatorii care suferă vătămări ca urmare a vaccinurilor sunt acoperiţi de programe guvernamentale de compensare. În Statele Unite există două programe finanţate de guvern care sunt concepute pentru a despăgubi consumatorii pentru vătămări, protejând în acelaşi timp producătorii de vaccinuri de răspunderea pentru orice vătămări grave cauzate de produsele lor: Programul Naţional de Compensare a Vătămărilor Provocate de Vaccinuri (VICP) şi Programul de Compensare a Vătămărilor Provocate de Contramăsuri (CICP).

Nicio cerere de despăgubire nu a fost onorată în Statele Unite

De la 1 iulie 2022, nicio cerere de despăgubire nu a fost compensată de CICP. Cu toate acestea, 31 de cereri de despăgubire pentru contramăsuri COVID-19 au fost respinse, pe motiv că "nu a fost îndeplinit standardul de probă pentru cauzalitate şi/sau nu s-a suferit un prejudiciu acoperit", potrivit site-ului web al CICP.

"O cerere de despăgubire pentru vaccinul COVID-19 din cauza unei reacţii anafilactice a fost considerată eligibilă pentru despăgubire şi este în aşteptarea unei revizuiri a cheltuielilor eligibile."

În acelaşi timp, ţări din întreaga lume despăgubesc în tăcere familiile ale căror persoane dragi au fost rănite sau au murit ca urmare a vaccinurilor COVID-19.

Japonia plăteşte familia îndurerată a unei bătrâne de 91 de ani

Japan Times a relatat săptămâna aceasta că o femeie de 91 de ani care a murit după ce a suferit o reacţie alergică şi un atac de cord subit este prima persoană din Japonia care a fost despăgubită pentru vătămări provocate de un vaccin COVID.

O comisie a Ministerului Sănătăţii a decis că o relaţie de cauzalitate "nu a putut fi negată" în cazul ei. Familia ei va primi o sumă forfetară în valoare de aproximativ 325.000 USD.

Grupul de experţi a examinat alte 11 cazuri, cu vârste cuprinse între 20 şi 90 de ani, dar nu a ajuns la altă decizie.

Până în prezent, în Japonia, potrivit articolului, 3.680 de persoane au solicitat despăgubiri, 820 au fost aprobate şi 62 respinse, iar deciziile pentru alte 16 au fost "amânate".

Taiwanul despăgubeşte 10 solicitanţi

La 24 iunie 2022, Programul naţional de despăgubire pentru vătămări provocate de vaccinuri din Taiwan a organizat o reuniune pentru a examina 65 de cazuri, potrivit Taipei Times. Programul taiwanez a acordat despăgubiri pentru 10 reclamanţi. Aceste despăgubiri au inclus o sumă forfetară în valoare de 116.877 USD pentru familia unei persoane care a murit după ce a primit vaccinul AstraZeneca.

Acest pacient a fost spitalizat la 10 zile după ce a primit vaccinul din cauza unei dureri de cap şi a vărsături. Testele au relevat trombocitopenie, o afecţiune a sângelui uneori letală, caracterizată prin scăderea numărului trombocitelor.

Cu toate acestea, pacientul a fost externat a doua zi, dar a revenit în aceeaşi seară după ce şi-a pierdut cunoştinţa. Pacientul a murit din cauza hemoragiei intracerebrale, o cauză frecventă de accident vascular cerebral.

Atunci când programul de vaccinare a fost lansat pentru prima dată în Statele Unite, în decembrie 2020, un obstetrician-ginecolog, de altfel sănătos, Dr. Gregory Michael, în vârstă de 56 de ani, din Miami Beach, Florida, a murit, de asemenea, din cauza trombocitopeniei.

Deşi decesul său a survenit la aproximativ două săptămâni după ce a primit vaccinul COVID-19 de la Pfizer şi a determinat un articol care a explorat acest efect secundar în New York Times, medicul legist a considerat că nu există certitudinea medicală potrivit căreia complicaţiile cauzate de trombocitopenia imună să fi fost induse de vaccin.

Marea Britanie plăteşte pentru vătămări provocate de vaccinuri

Vicki Şpiţ a fost prima dintr-un număr mic de persoane din Regatul Unit care a primit despăgubiri pentru vătămări cauzate de vaccinurile COVID, potrivit unui articol din 24 iunie 2022 din British Medical Journal.

Partenerul lui Şpiţ, Zion, în vârstă de 48 de ani, s-a îmbolnăvit la opt zile după ce a primit vaccinul AstraZeneca şi a murit. Victimele au primit suma maximă: 150.000 USD. Până în mai 2022, fuseseră depuse 1 681 de cereri de despăgubire pentru vătămări provocate de vaccinuri în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Citată în BMJ, Sarah Moore, purtătoare de cuvânt a firmei de avocatură care reprezintă victimele sau familiile acestora, a subliniat că, deşi despăgubirile nu vor face prea multe pentru a atenua greutăţile financiare cauzate de vătămări, ele constituie "cea mai clară declaraţie de până acum din partea guvernului că, în unele cazuri rare, vaccinurile COVID-19 au provocat vătămări foarte importante sau decese".

Moore consideră că majoritatea despăgubirilor acordate au fost pentru trombocitopenia trombotică indusă de vaccin (VITT) sau tromboza sinusurilor venoase cerebrale.

În acelaşi timp, Yahoo News a raportat că în Marea Britanie au fost înregistrate 444 de cazuri de VITT în urma administrării a 49 de milioane de doze de vaccin, cu 81 de decese.

Canada a primit peste 700 de cereri de despăgubire şi a aprobat 8

Potrivit Programului canadian de sprijin pentru vătămări provocate de vaccinuri (VISP), de la 1 iunie 2021 până la 1 iunie 2022, au fost primite 774 de cereri de despăgubire. Opt dintre aceste cereri au fost "aprobate de către Comisia de examinare medicală", ceea ce înseamnă că "aceste cereri reprezintă cazuri în care Comisia de examinare medicală a stabilit că există o legătură probabilă între vătămare şi vaccin şi că vătămarea este gravă şi permanentă".

Potrivit site-ului VISP, "persoanele eligibile pot primi: indemnizaţii de înlocuire a venitului; indemnizaţii pentru vătămări corporale; indemnizaţii de deces; acoperirea cheltuielilor de înmormântare; rambursarea costurilor eligibile, cum ar fi cheltuielile medicale neacoperite în caz contrar".

Cheaguri de sânge după vaccin. Trombocitopenia poate duce la formarea de cheaguri de sânge, precum şi la hemoragii. Tromboza este un alt cuvânt pentru cheaguri de sânge. Deoarece este foarte neobişnuit ca o persoană tânără, altfel sănătoasă, să sufere de cheaguri de sânge, legătura dintre vaccinuri şi această vătămare este greu de respins.

Ţările scandinave au acordat mai multă atenţie vătămărilor provocate de vaccinul COVID-19 decât alte ţări. Norvegia a despăgubit primele trei victime în luna iulie a anului trecut, o femeie de 40 de ani care a murit, precum şi un bărbat şi o femeie, ambii de 30 de ani, care au supravieţuit vătămărilor provocate de vaccin.

Toţi trei erau lucrători din domeniul sănătăţii care au primit vaccinul AstraZeneca, pe care Norvegia a încetat să îl mai administreze la 11 martie 2021, din cauza rapoartelor privind formarea de cheaguri de sânge grave, număr scăzut de trombocite şi sângerări anormale.

De fapt, medicii norvegieni au fost printre primii care au semnalat legătura dintre vaccin şi aceste vătămări.

Danemarca, de asemenea, a procesat rapid şi în tăcere cererile de despăgubire pentru vătămări cauzate de vaccin. Guvernul danez a acordat despăgubiri pentru primul caz de VITT în luna mai a anului 2021.

La momentul respectiv, 158 de persoane au depus cereri de despăgubire pentru vătămări cauzate de vaccinul COVID-19. Directorul consiliului de compensare a pacienţilor, Karen Inger-Bast, a declarat: "În general, vedem adesea vătămări cauzate de vaccinare. Le vedem, de asemenea, de la vaccinarea împotriva gripei, de exemplu, până la vaccinurile împotriva bolilor copilăriei. Aşa se va întâmpla şi cu COVID-19, cu până la 5 milioane de persoane vaccinate".

Niciun ajutor financiar pentru americanii prejudiciaţi de vaccinuri

Cu toate acestea, în timp ce alte ţări despăgubesc persoanele care au fost vătămate de vaccinurile COVID-19, America încă nu a ajutat financiar niciun reclamant. Potrivit Administraţiei pentru Resurse şi Servicii de Sănătate, până la 1 iulie 2022, CICP nu acordase încă despăgubiri nimănui pentru daunele cauzate de un vaccin COVID-19.

31 de cereri de despăgubire au fost refuzate pentru că "nu a fost îndeplinit standardul de probă pentru cauzalitate şi/sau nu a fost suferit un prejudiciu acoperit".

O singură cerere de despăgubire în numele unei persoane care a suferit o reacţie anafilactică imediată a fost considerată eligibilă pentru despăgubire, dar este în aşteptarea unei revizuiri a cheltuielilor eligibile. Pentru majoritatea cererilor de despăgubire, CICP "aşteaptă încă să fie trimise dosare şi documente", susţine site-ul web.

Vaccinul AstraZeneca asociat cu atât de multe dintre vătămările despăgubite în mod tacit nu a fost disponibil în Statele Unite.

În acelaşi timp, până la data de 22 iulie 2022, 86.604 evenimente adverse grave cauzate de vaccinurile COVID-19 administrate în Statele Unite au fost raportate la Sistemul de Raportare a Evenimentelor Adverse la Vaccinuri (VAERS), inclusiv 13.805 decese.

Este dificil de determinat cu exactitate câte dintre acestea implică cheaguri de sânge, sângerări anormale sau trombocite scăzute, deoarece fiecare dintre aceste afecţiuni poate fi codificată în mai multe moduri diferite, dar o căutare efectuată de The Epoch Times a obţinut 2.609 cazuri care au inclus o menţiune despre tromboză sau trombocitopenie, inclusiv 420 de decese.

Aceste afecţiuni reprezintă doar o mică parte din evenimentele adverse care au fost raportate la CDC şi la FDA. Pentru ca persoanele care au suferit de aceste evenimente adverse să poată face o cerere de despăgubire, trebuie să se stabilească o asociere temporală între vaccin şi vătămare sau un anumit tip de cauzalitate, aşa cum au făcut medicii norvegieni şi alţii în cazul VITT.

În Statele Unite, s-ar putea să aşteptăm mult timp până când ştiinţa va stabili legătura de cauzalitate în ceea ce priveşte vătămările provocate de vaccinuri.

În 2011, Institutul de Medicină a efectuat o investigaţie detaliată a datelor ştiinţifice disponibile cu privire la 158 de legături suspecte între vaccinuri şi rezultate adverse specifice. În acest raport, institutul a decis că ştiinţa nu a putut determina dacă există sau nu o legătură de cauzalitate pentru 135 dintre cazuri de vătămări pe care le-au suferit pacienţii şi vaccinuri.

O investigaţie Associated Press din 2014 a constatat că multe familii care au suferit vătămări cauzate de vaccinuri non-COVID, documentate din punct de vedere medical, aşteaptă de ani de zile - unele de peste un deceniu - pentru ca guvernul să le ajute.

Deocamdată, în timp ce alte ţări repară urmările vaccinurilor în mod tacit, familiile americane care şi-au pierdut persoane dragi şi americanii care au înregistrat scăderi bruşte ale stării lor de sănătate în urma vaccinării împotriva COVID-19 nu au unde să se adreseze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură