Guvernatorul Oregonului promulgă un proiect de lege prin care posesia de droguri este considerată drept infracţiune

Tina Kotek (X - Tina Kotek)
D.B.
02.04.2024

Guvernatoarea democrată a statului Oregon, Tina Kotek, a promulgat luni un proiect de lege care recriminalizează posesia de cantităţi mici de droguri, punând capăt unui experiment de dezincriminare, primul din ţară, care a fost împiedicat de probleme de implementare, potrivit AP.

Noua lege anulează o măsură aprobată de alegători în 2020, făcând aşa-numita posesie pentru uz personal o infracţiune care se pedepseşte cu până la şase luni de închisoare. De asemenea, aceasta stabileşte modalităţi prin care tratamentul să fie oferit ca alternativă la sancţiunile penale, încurajând agenţiile de aplicare a legii să creeze programe care să redirecţioneze persoanele către servicii de dependenţă şi de sănătate mintală în locul sistemului de justiţie penală.

Într-o declaraţie, Kotek a menţionat că succesul legii va depinde de "o coordonare profundă" între instanţe, poliţie, procurori, avocaţi ai apărării şi furnizorii locali de servicii de sănătate mintală, descriindu-i ca fiind "parteneri necesari pentru a realiza viziunea acestei legislaţii".

Măsura 110, aprobată de alegători cu un sprijin de 58% în 2020, făcea ca posesia de droguri ilicite pentru uz personal, cum ar fi heroina, cocaina şi metamfetamina, să fie pedepsită doar cu amendă până la maxim de 100 USD. Susţinătorii au declarat că tratamentul este mai eficient decât închisoarea pentru a-i ajuta pe oameni să depăşească dependenţa şi că abordarea de zeci de ani de arestări pentru posesia şi consumul de droguri nu a funcţionat.

Legea a direcţionat sute de milioane de dolari din veniturile statului provenite din impozitul pe canabis către serviciile de combatere a dependenţei. Dar banii au întârziat să ajungă la destinaţie, iar autorităţile sanitare, care se luptau deja cu pandemia COVID-19, au avut dificultăţi în a susţine noul sistem de tratament, au constatat auditorii de stat. În acelaşi timp, criza fentanilului a început să declanşeze o creştere a supradozelor mortale.

Aceste presiuni i-au determinat pe democraţii din Oregon să îşi schimbe poziţia faţă de politica de dezincriminare în ultimele luni.

Unii dintre cei care au susţinut în trecut măsura au votat pentru noua lege în timpul scurtei sesiuni legislative din acest an. În timp ce alţi parlamentari democraţi s-au opus măsurii, îngrijoraţi că ar duce la mai multe arestări şi ar exacerba inegalităţile sociale, aceasta a trecut în cele din urmă luna trecută de Legislativul controlat de democraţi.

Liderii republicani au căutat de mult să revizuiască Măsura 110. După semnarea lui Kotek, liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Jeff Helfrich, a declarat că legea a ilustrat modul în care republicanii "au rămas uniţi şi i-au forţat pe democraţi" să restabilească sancţiunile penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor