Grevă în spitalele din India după violarea şi uciderea unei doctorite stagiare. Peste 1 milion de medici sunt aşteptaţi să participe

Protest al medicilor în India (YouTube Screenshot)
Redacţia
17.08.2024

Spitalele şi clinicile din India au refuzat sâmbătă să primească pacienţi, cu excepţia cazurilor de urgenţă, deoarece cadrele medicale au început o grevă de 24 de ore în semn de protest faţă de violarea şi uciderea unei doctoriţe în oraşul Kolkata din estul ţării.

Peste 1 milion de medici sunt aşteptaţi să se alăture grevei de sâmbătă, paralizând serviciile medicale în cea mai populată naţiune din lume. Spitalele au declarat că, pentru cazurile de urgenţă, au fost solicitate cadre didactice de la facultăţile de medicină, potrivit The Guardian.

Greva, care a început sâmbătă la ora 6 dimineaţa, a întrerupt accesul la procedurile medicale elective şi la consultaţiile ambulatorii, potrivit unei declaraţii a Asociaţiei Medicale Indiene (IMA).

Departamentele de urgenţe din spitale, care se ocupă de urgenţe, vor continua să funcţioneze.

O doctoriţă stagiară în vârstă de 31 de ani a fost violată şi ucisă săptămâna trecută în incinta unui colegiu medical din Kolkata unde lucra, declanşând proteste la nivel naţional în rândul medicilor şi făcând paralele cu celebrul viol în grup şi uciderea unei studente în vârstă de 23 de ani într-un autobuz aflat în mişcare din New Delhi în 2012.

În faţa Colegiului Medical RG Kar, unde a avut loc crima, a fost observată, sâmbătă, o prezenţă puternică a poliţiei, în timp ce incinta spitalului era pustie, potrivit agenţiei de ştiri ANI.

Mamata Banerjee, ministrul-şef al Bengalului de Vest, care include Kolkata, a sprijinit protestele din tot statul, cerând accelerarea anchetei şi pedepsirea vinovaţilor în cel mai dur mod posibil.

Un număr mare de clinici private şi centre de diagnosticare au rămas închise sâmbătă în Kolkata.

Furia faţă de eşecul legilor dure de a descuraja valul crescând de violenţă împotriva femeilor a alimentat protestele medicilor şi ale grupurilor de femei.

Greva anterioară, pe care medicii au început-o luni, a fost mai limitată şi a afectat doar spitalele guvernamentale şi operaţiile elective.

Zeci de mii de persoane au mărşăluit vineri prin diferite oraşe indiene pentru a protesta faţă de cazul medicului stagiar, cerând dreptate şi o mai bună securitate în campusurile medicale şi în spitale.

Manifestanţii au purtat pancarte prin care cereau ca vinovaţii să fie traşi la răspundere pentru viol şi crimă, în timp ce se adunau în apropierea parlamentului din New Delhi. În Kolkata, medicii protestatari au scandat "Vrem dreptate" şi au fluturat pancarte pe care scria "Fără siguranţă, fără servicii!". Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe indiene, precum Mumbai şi Hyderabad.

Partide politice, actori de la Bollywood şi alte celebrităţi de renume şi-au exprimat şocul faţă de această crimă şi au cerut pedepse mai severe pentru autorii acesteia.

Protestele, care au fost în general paşnice, au început la 9 august, când poliţia a descoperit cadavrul însângerat al medicului stagiar în sala de seminar a Colegiului şi Spitalului Medical RG Kar din Kolkata. Femeia se dusese acolo pentru a se odihni noaptea în timpul unei ture lungi.

Un voluntar al poliţiei, desemnat să ajute ofiţerii de poliţie şi familiile acestora care trebuiau să fie internaţi în spital, a fost arestat şi acuzat de crimă.

Pentru a amplifica furia publică, joi s-a raportat că, pe data de 8 august, poliţia din Uttarakhand a descoperit cadavrul unei tinere asistente medicale care fusese violată şi ucisă cu nouă zile înainte, în timp ce se întorcea de la serviciu.

Violenţa sexuală împotriva femeilor este o problemă larg răspândită în India. În 2022, poliţia a înregistrat 31.516 rapoarte de viol - o creştere de 20% faţă de 2021, potrivit Biroului naţional de înregistrare a infracţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor