Germania şi Franţa cer relansarea relaţiilor cu Rusia, imediat după publicarea unui editorial al liderului de la Kremlin în Die Zeit

În aceeaşi zi, Rusia a măsluit datele GPS ale unui distrugător britanic din Marea Neagră şi a afirmat că a tras cu bombe de avertizare.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi cancelarul german Angela Merkel (Tobais Schwarz/Getty Images)

La o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a publicat un editorial în ziarul săptămânal german Die Zeit, în care cerea relaţii pozitive Rusia-Europa - numind NATO „o relicvă a Războiului Rece" şi afirmând că SUA şi ţările UE au provocat o 'ruptură' în Ucraina şi 'retragerea' Crimeii - există rapoarte proaspete, oarecum neaşteptate, potrivit cărora Germania şi Franţa cer acum o nouă strategie a UE pentru un "angajament mai strâns" cu Moscova.

Evoluţia survine exact la o săptămână după summit-ul Biden-Putin. Potrivit noului raport Financial Times de miercuri, „diplomaţii au declarat că Angela Merkel speră ca Uniunea Europeană să îl invite pe preşedintele rus să participe la un summit cu liderii UE, iniţiativă susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron”.

Raportul citează surse diplomatice care afirmă că "la o întâlnire de la Bruxelles de miercuri, ambasadorii care reprezintă Berlinul şi Parisul au prezentat noi propuneri privind relaţiile cu Kremlinul", ceea ce a generat tensiuni cu statele din estul Europei.

Relaţiile UE cu Putin au rămas la un nivel scăzut şi, în esenţă, inexistent în ceea ce priveşte orice mecanism formal, de când Crimeea a fost invadată de Rusia, evoluţie pe care Occidentul a condamnat-o ca pe un act de „anexare” şi agresiune expansionistă comisă împotriva Ucrainei.

Raportul FT menţionează că secretarul de stat al lui Joe Biden, Antony Blinken, s-a întâlnit, departe de ochii presei, cu liderii UE.

Conform FT, Germania consideră că summitul Biden-Putin oferă un şablon pentru restabilirea relaţiilor cu Rusia. Merkel se întâlneşte în mod regulat cu Putin, dar susţine găsirea unei forme pentru ca UE să-şi exprime opiniile despre Rusia.

Noile activităţi propuse, de relansare a relaţiei cu Moscova, pot alarma unele state membre ale UE, precum Statele Baltice şi Polonia, adiacente Rusiei, care doresc să adopte o poziţie mai dură împotriva Kremlinului, potrivit FT.

Citiți și Rusia falsifică datele de GPS ale unei nave britanice, trage focuri de avertisment către ea

Fără îndoială, ceea ce ar putea grăbi astfel de eforturi este tensiunea în creştere a incidentelor militare din Marea Neagră, unde, miercuri, a avut loc o escaladare majoră sub forma unor „focuri de avertizare” lansate de o fregată rusă asupra unei nave de război britanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe