Germania respinge solicitarea de a nu li se mai acorda ruşilor vize turistice în UE

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Pixabay.com)

Germania a respins joi apelurile pentru interzicerea de către UE a vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, subliniind că sancţiunile nu ar trebui să afecteze persoane nevinovate.

"Acest război este războiul lui Putin", a declarat cancelarul Olaf Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin, adăugând că sancţiunile UE ar trebui să-l vizeze preşedintele Putin, precum şi pe cei responsabili de războiul din Ucraina.

"Am adoptat sancţiuni concrete, împotriva multor oficiali ruşi, oligarhi şi grupuri puternice din Rusia, şi cu siguranţă vom continua să luăm măsuri suplimentare", a menţionat el.

"Dar dacă acum extindem aceste măsuri la toţi, inclusiv la acei oameni complet nevinovaţi, atunci s-ar reduce eficacitatea acestor sancţiuni", a adăugat Olaf Scholz.

La începutul acestei săptămâni, Finlanda şi Estonia au cerut altor membri UE să nu mai elibereze vize turistice pentru cetăţenii ruşi, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

"A vizita #Europa este un privilegiu, nu un drept al omului", a scris marţi pe Twitter premierul estonian Kaja Kallas, care a susţinut că a sosit "momentul să punem capăt turismului din Rusia".

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a confirmat, de asemenea, că guvernul intenţionează să înăsprească regulile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi va ridica această problemă în timpul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE, programată pentru sfârşitul acestei luni.

Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să impună o interdicţie generală de călătorie pentru ruşi. Zelenski şi-a lansat propunerea într-un interviu acordat Washington Post. Concret, preşedintele ucrainean a cerut o interdicţie de călătorie de un an şi expulzarea ruşilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceştia să poată trăi "în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia". El s-a plâns că sancţiunile impuse până acum Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei la 24 februarie sunt prea slabe.

"Orice fel de rus ... faceţi-i să se ducă în Rusia", a spus Zelenski, citat de presă. "Vor înţelege atunci. Vor spune: 'Acest (război) nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populaţie nu poate fi trasă la răspundere, nu-i aşa?' Se poate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe