Germania blochează difuzarea prin satelit a canalului de ştiri Russia Today în germană

(Jaap Arriens/NurPhoto/Getty Images)
A.P.
23.12.2021

Germania a suspendat, miercuri, transmiterea prin satelit a canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), după ce postul a rămas fără licenţă.

Miercuri, agenţia media Berlin-Brandenburg (Mabb) a obţinut oprirea difuzării prin satelit a RT în limba germană, după ce protestase pe lângă operatorul european Eutelsat.

„Nicio autorizaţie de radiodifuziune nu a fost solicitată şi nici acordată de Mabb” pentru acest program, a transmit autoritatea de reglementare germană.

RT a replicat că blocarea este „ilegală” şi rezultatul presiunilor politice exercitate de Berlin.

RT este finanţat de Kremlin şi transmite adesea propagandă de uz extern gândită de autorităţile ruse. Canalul are sediul la Moscova şi dispune de o licenţă sârbă pentru transmisia prin cablu şi prin satelit, licenţă care, potrivit RT, îi permite să fie difuzat în Germania conform legislaţiei europene.

Autoritatea germană consideră însă că licenţa sârbă este insuficientă dat fiind că RT DE „este în limba germană şi se adresează pieţei germane”.

Eutelsat a confirmat pentru AFP că a întrerupt miercuri difuzarea prin satelit a canalului.

RT începuse să emită în limba germană la data de 16 decembrie.

În aceeaşi zi, YouTube a suspendat contul în germană al Russia Today pentru încălcări ale condiţiilor sale de utilizare, considerând că postul încalcă directivele sale în materie de luptă împotriva dezinformării pe tema COVID-19.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a adresat problema subliniind că nu exclude contra-măsuri. „De la început, autorităţile germane au făcut tot posibilul pentru a strica imaginea postului vostru (RT) în societatea germană. Până recent, nu doream să urmăm aceeaşi cale, reducând la tăcere presa (...) dar nu exclud să reacţionăm astfel.”, a spus Lavrov.

Tensiunile dintre Germania şi Rusia sunt în creştere după ce o agenţie de reglementare a furnizorilor de energie a refuzat să acorde licenţă proiectului Nord Stream 2 invocând încălcarea prevederilor în vigoare.

De curând, un tribunal german a condamnat la închisoare un cetăţean rus pentru uciderea unui georgian la Berlin, susţinând că operaţiunea fusese comandată de Kremlin. Cazul a generat expulzări reciproce de diplomaţi între Rusia şi Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor