Geoană, pe primul loc în intenţiile de vot ale românilor la prezidenţiale. Ce se întâmplă dacă liderul NATO nu candidează

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Andrei Popescu
07.12.2023

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intenţiile de vot ale românilor la alegerile prezidenţiale, fiind urmat de liderul PSD Marcel Ciolacu, senatoarea Diana Şoşoacă şi liderul AUR George Simion şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Este vorba de scenariul în care pe lista candidaţilor se află atât Geoană cât şi Ciolacu.

Mai exact, în primul scenariu, care repetă măsurătoarea din luna septembrie, lista a inclus următorii potenţiali candidaţi: Mircea Geoană (independent), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Şoşoacă (SOS România), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Cioloş (REPER) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Datele obţinute de INSCOP arată că dintre românii care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din această listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (83,1% din total eşantion), 26,2% dintre alegători ar vota pentru Geoană (faţă de 25,3% în septembrie 2023), 20,% pentru Ciolacu (faţă de 19,5% în septembrie), 14,4% pentru Şoşoacă (faţă de 10,1% în septembrie) şi 14% pentru Simion (faţă de 18,7% în septembrie).

De asemenea, pentru Ciucă ar opta 12,1% dintre alegători (faţă de 11,2% în septembrie), pentru Drulă 4,2% (faţă de 5,6% în septembrie), pentru Cioloş 3,9% (faţă de 4,1% în septembrie), iar pentru Kelemen Hunor 2,4% (faţă de 2,7% în septembrie).

Scenariul al doilea a prevăzut o listă cu următorii potenţiali candidaţi: Ciolacu, Şoşoacă, Simion, Ciucă, Drulă, Cioloş şi Kelemen Hunor.

În acest caz, dintre participanţii la sondaj care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (76.4% din total eşantion), 27,4% au spus că ar vota pentru Ciolacu, 19,1% pentru Şoşoacă, 18% pentru George Simion, 14.1% pentru Nicolae Ciucă, 7.1% pentru Drulă, 6.7% pentru Cioloş şi 2.7% pentru Kelemen Hunor.

Reamintim, în acest context, că, un sondaj anterior realizat de INSCOP tot la comanda News.ro, a dezvăluit că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor.

Mai exact, Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă şi foarte multă, fiind urmat de Kovesi cu 34.3% încredere multă şi foarte multă şi Boc cu 32.4%.

Conform studiului, clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu, liderul PSD şi prim-ministrul României, cu 25.3%, Diana Şoşoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% şi George Simion cu 20.7%.

Totodată, 19,1% dintre români au încredere multă şi foarte multă în Nicolae Ciucă, 16.2% în Klaus Iohannis, iar 6.7% în liderul USR Cătălin Drulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor