General american în retragere: Acţiunile lui Putin amintesc de Hitler în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich

Ben Hodges
Ben Hodges (wikipedia.org)

Generalul în retragere Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, a declarat, pentru Bild, că ultimele decizii ale preşedintelui rus Vladimir Putin seamănă cu comportamentul lui Adolf Hitler, când a încercat să atragă mai mulţi soldaţi în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich.

"Comportamentul actual al lui Putin îmi aminteşte de Hitler, care, în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich, a făcut muşchi la băieţi şi bătrâni pentru Wehrmacht. În mod ironic, Putin face ceea ce au făcut naziştii", a precizat Hodges, citat de Ukrainska Pravda.

Întrebat dacă mobilizarea parţială anunţată miercuri de Putin ar putea ajuta la schimbarea cursului războiului din Ucraina, generalul a spus că "fără un sprijin puternic de artilerie, aceste trupe nu vor fi decât carne de tun care vor sta în tranşee reci şi umede în această iarnă, în timp ce forţele ucrainene avansează".

În ceea ce priveşte armele nucleare, generalul Hodges nu exclude utilizarea lor.

"Dar armele nucleare sunt mai eficiente atunci când nu sunt folosite. Având în vedere potenţialul lor de descurajare", a precizat el.

"Da, Putin este rece ca gheaţa, dar nu este nebun: el ştie foarte bine că SUA ar trebui apoi să se implice pe deplin în acest război. Pentagonul i-a furnizat deja preşedintelui Joe Biden o listă de opţiuni pentru o astfel de eventualitate", a mai susţinut Hodges, adăugând că există încă generali ruşi care ar dori să aibă un viitor şi după Putin.

Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, în primul său discurs televizat de la lansarea invaziei în Ucraina, că a semnat un decret de mobilizare parţială începând din acea zi, susţinând că vrea să apere teritoriile ruseşti şi că Occidentul urmăreşte să "distrugă" Rusia.

Liderul de la Kremlin a declarat că scopul său este de a "elibera" regiunea Donbas din estul Ucrainei şi că majoritatea oamenilor din regiune nu doresc să se întoarcă la ceea ce el a numit "jugul" Ucrainei.

"Pentru apărarea patriei şi a integrităţii noastre, consider necesară susţinerea mobilizării parţiale", a afirmat Putin.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a menţionat că vor fi mobilizaţi aproximativ 300.000 de ruşi.

Totodată, într-un avertisment adresat direct liderilor occidentali şi ai NATO, Putin a insistat că va folosi “toate mijloacele” necesare pentru a apăra porţiunile de teritoriu confiscate în Ucraina sau care urmează să fie anexate de forţele Kremlinului, înainte de a ameninţa că va folosi arme nucleare.

“Dacă există o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a ţării noastre şi în protejarea poporului nostru, vom folosi cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem - şi nu blufez”, a declarat liderul de la Kremlin.

Anunţul lui Putin a fost descris drept un semn de "slăbiciune" de către premierul britanic Liz Truss şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.