Franţa va trimite instructori militari în Ucraina pentru a antrena trupele ucrainene

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu (Facebook - Sebastien Lecornu)
Redacţia
28.05.2024

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene a declarat luni că a semnat documentele care permit instructorilor militari francezi să viziteze în curând centrele de pregătire ucrainene, transmite Reuters.

„Sunt încântat să salut iniţiativa Franţei de a trimite instructori în Ucraina pentru a pregăti militari ucraineni”, a declarat Oleksandr Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, după discuţii prin legătură video cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

„Am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să viziteze în scurt timp centrele noastre de pregătire şi să se familiarizeze cu infrastructura şi personalul lor”, a anunţat Sîrski.

Sîrski nu a oferit alte detalii, dar a opinat că determinarea Franţei va încuraja alţi parteneri să se alăture acestui „proiect ambiţios”.

Într-o „clarificare” emisă mai târziu pe X, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Kievul şi-a exprimat interesul pentru un proiect care să primească instructori străini încă din februarie.

„Începând de acum, suntem încă în discuţii cu Franţa şi cu alte ţări pe această temă”, a precizat acesta.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afimat, la o conferinţă la Paris, pe 26 februarie, că un domeniu în care trupele occidentale ar putea ajuta ar fi instruirea trupelor în Ucraina.

„După cum s-a menţionat deja de mai multe ori, antrenamentul pe teritoriul ucrainean este unul dintre proiectele discutate la conferinţa privind sprijinul pentru Ucraina convocată de preşedintele Republicii la 26 februarie.

La fel ca toate proiectele discutate atunci, această pistă continuă să fie subiectul unei colaborări cu ucrainenii, în special pentru a înţelege nevoile lor exacte”, a transmis Ministerul francez al Apărării, într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor