Franţa: Nevaccinaţii nu mai au voie în restaurante şi mijloace de transport regional cu test negativ

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Senatul Franţei a aprobat, în cursul nopţii de ieri, înăsprirea restricţiilor pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19.

Noile măsuri includ introducerea paşaportului de vaccinare - care nu mai este valabil cu un rezultat negativ al testării - şi prevăd ca persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în restaurante, spaţii culturale, trenuri pe distanţe lungi şi avioane.

Măsurile au fost propuse de guvern pentru a combate valul al cincilea al pandemiei, dar au fost întâmpinate cu proteste de o parte a opiniei publice, mai ales după criticile dure ale preşedintelui Emmanuel Macron, care a spus că doreşte să-i „scoată din sărite” pe cei care nu se vaccinează împotriva COVID.

Noua lege fusese aprobată de camera inferioară a Parlamentului francez, după o întrerupere a sesiunii, legată de critici vehemente la adresa preşedintelui francez.

Noile reguli se vor aplica în momentul în care numărul pacienţilor cu COVID-19 în spitalele din Franţa depăşeşte 10.000. În acest moment, sunt internaţi în jur de 24.000 de bolnavi infectaţi cu coronavirus.

Cei care s-au infectat şi s-au recuperat după COVID-19 pot primi un paşaport de vaccinare. Regulile se aplică persoanelor de 18 ani şi peste. Călătoriile inter-regionale sunt permise pentru motive excepţionale.

Senatul francez a respins introducerea de sancţiuni mai aspre şi regula care obligă restaurantele să verifice identitatea clienţilor, motivând că astfel de controale sunt responsabilitatea poliţiei.