Frământări interne în USR: Barna cere vot de încredere în partid după ce i s-a cerut demisia

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

UPDATE. Liderul USR Dan Barna le-a transmis un mesaj colegilor săi pe grupurile interne ale partidului, după ce doi lideri i-au cerut demisia de la şefia partidului.

"Dragi colegi,

Am avut o discuţie de patru ore în CP informal. Am spus din nou că îmi asum rezultatul obţinut.

Cătălin Drulă a prezentat detaliat campania. Au fost voci diverse, unele supărate, altele de susţinere. Am simţit că suntem o echipă. Am fost întrebat ce înseamnă asumare. E ceea ce aveam în gând azi când am declarat asta presei dar am vrut să vorbesc întâi cu organizaţia.

Asumare pentru mine e să revin la cei care mi-au dat votul lor: membrii USR. Am decis să cer o confirmare a încrederii membrilor în perioada imediat următoare. Vom organiza o consultare online a tuturor membrilor USR.

Această consultare e cu demisia mea pe masă. Vom decide împreună, ca întotdeauna, ca un partid democratic dacă şi cum mergem mai departe.

Avem alegerile locale de pregătit, maratonul nostru pentru schimbarea României va continua oricum. Membrii USR vor decide dacă eu sunt cel potrivit să rămân liderul acestei echipe sau rămân doar un om din pluton si organizăm iar alegeri şi Congres."

* * *
În contextul în care doi colegi de partid i-au cerut demisia, preşedintele USR Dan Barna le-a transmis liderilor de organizaţii, luni seara într-o videoconferinţă, că este dispus să solicite vot de încredere, online, din partea membrilor formaţiunii, au declarat surse din USR pentru Mediafax.

Biroul Naţional al USR urmează să se întrunească miercuri, astfel că printre chestiunile puse pe ordinea de zi pentru a fi discutate este şi cea a reconfirmării lui Dan Barna la şefia partidului.

Discuţiile de la videoconferinţa între Barna şi liderii organizaţiilor USR au adus pe masă reproşuri pentru vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu şi şeful de campanie Cătălin Drulă, care au fost criticaţi pentru strategia folosită la prezidenţiale şi a modului în care a fost făcută comunicarea.

Potrivit surselor menţionate, Cosette Chichirău şi Tudor Benga i-au cerut demisia lui Dan Barna de la şefia partidului.

Chiar şi public, la Digi24, Cosette Chichirău i-a reproşat lui Barna, că strategia de campanie a fost una greşită, cu toate că a fost foarte bine implementată de prezidenţiabilul USR-PLUS.

„A fost o eroare strategică, noi trebuia să ne batem pentru acea treime de electorat care se suprapunea cu electoratul lui Klaus Iohannis şi strategia a ales să nu facem asta. Cumva, noi ne-am bătut cu Dăncilă, nu cu Iohannis”, a afirmat Chichirău.

Dan Barna a replicat că strategia de campanie i-a aparţinut şi a adăugat că nu se ştie dacă o strategie diferită ar fi adus un rezultat mai bun la prezidenţiale.

„Este o strategie care îmi aparţine, fără îndoială. [...] E o strategie pe care în continuare o consider că e cea care ne-a adus acest rezultat şi că o strategie în care l-am fi atacat pe preşedintele Klaus Iohannis ar fi fost o strategie care făcea mai prost. Dar asta va fi greu să putem măsura”, a explicat Barna.

În acelaşi timp, şeful USR a precizat că nu se agaţă de funcţie: în cazul în care vor considera colegii că trebuie să se retragă de la conducerea partidului, atunci nu are nicio problemă în a face acest pas.

Potrivit unor surse citate de G4Media, o altă chestiune discutată luni seara a fost fuziunea cu PLUS, adusă pe masa discuţiilor chiar de către Dan Barna.

Potrivit unor lideri USR, cei de la PLUS refuzaseră fuziunea în vară, dar au ridicat problema acum, când partidul lui Barna este relativ vulnerabil. Cu toate acestea, nu s-a discutat despre fuziunea în sine dintre cele două formaţiuni politice. Este posibil ca subiectul să fie discutat în şedinţa Alianţei ce va avea loc vineri. Există însă lideri USR care consideră colaborarea cu PLUS drept una „catastrofală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne