Fostul primar PSD Daniel Tudorache, pus sub control judiciar

Daniel Tudorache
Daniel Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Fostul primar PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache a fost plasat sub control judiciar, după ce a fost audiat mai multe ore noaptea trecută. Surse judiciare au declarat pentru hotnews.ro că în cazul fostului primar procurorii au stabilit o cauţiune de 1 milion de euro.

Daniel Tudorache este vizat de două dosare penale pentru spălare de bani şi infracţiuni asimilate corupţiei. Unul dintre dosare priveşte achiziţionarea de tablete pentru elevii din Sectorul 1, iar al doilea se referă la fapte comise în anii 2006-2007.

Tudorache a fost convocat, vineri seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie, potrivit unor surse judiciare, şi a fost audiat pe tot parcursul nopţii.

Anterior, în cursul zilei de joi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut 38 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, în două dosare în care sunt cercetate fapte de corupţie.

"În cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 38 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care două sunt entităţi aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", a precizat DNA într-un comunicat.

Tot joi, Daniel Tudorache a declarat că percheziţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost efectuate în urma unei sesizări a actualului edil, Clotilde Armand, privind achiziţia de tablete pentru elevi.

"Percheziţia a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea şi anume 'achiziţia de tablete' pentru elevii din Sectorul 1. Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziţia de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a început prigoana totală împotriva tuturor angajaţilor primăriei care nu au 'pupat inelul'", scria Tudorache, pe Facebook.

Fostul primar PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache a declarat joi, la Digi24, faptul că, în urma percheziţiei făcute de Direcţia Naţională Anticorupţie în locuinţa sa, au fost ridicate mai multe documente – facturi cu deplasări în concediu, precum şi 6.000 de euro şi încă o sumă de bani în lei, 20.000 de lei.

"Ştiam că sunt făcute mai multe plângeri în acest an, am înţeles cu calculatoarele, cu scannerele. Au venit, au făcut percheziţie, au luat ce au găsit, conform procedurilor, au stat cam 4 ore. Am întrebat ce calitate am, nu mi-au răspuns absolut nimic, au zis că au venit să-mi facă percheziţie", a afirmat Tudorache, citat de Agerpres.

Despre documentele şi banii ridicaţi de procurorii DNA, Tudorache afirma că "erau nişte facturi cu deplasări în concediu [...] şi undeva la parcă 6.000 euro şi vreo 200 milioane, 200 şi ceva, de genul ăsta", o sumă consistentă pentru cineva care declara într-o postare pe Facebook că „nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia şi onoarea”.

"Au fost depuse mai multe plângeri anul acesta. DNA să-şi facă treaba, să caute, să vadă dacă sunt vinovaţi, să-i descopere. Nu mai am altceva de declarat. (...) Sunt foarte liniştit vizavi de tablete, scannere, şi alte lucruri pe care primăria le-a achiziţionat. Nu am nicio problemă", susţine fostul edil al Sectorului 1.