Fostă Miss şi expertă în genetică va candida din partea Forţa Dreptei pentru un loc în Consiliul Local Iaşi. Din scaunul cu rotile

Alivia Petrea (Facebook/alivia.petrea)
Andrei Popescu
22.05.2024

Partidul Forţa Dreptei al fostului premier Ludovic Orban a trimis pentru Consiliul Local Iaşi o reprezentantă care ar putea deveni vocea persoanelor cu deficienţe locomotorii, a bătrânilor cu mobilitate redusă, şi nu numai. Alivia Petrea, care foloseşte un scaun cu rotile pentru a se deplasa, este biolog, consilieră de mediu şi profesoară designer de interior, relatează Ziarul de Iaşi. În plus, tânăra a participat în 2022 la Miss Wheelchair World.

Alivia a absolvit printre primii specializarea “Biologie” din cadrul Facultăţii de Agronomie, USV Iaşi, a absolvit un master în Consiliere de Mediu la Facultatea de Biologie din cadrul UAIC Iaşi şi un master în Genetică Moleculară, iar în prezent îşi finalizează studiile cu masterul profesional “Laborator Medical”.

“Deşi am dobândit această condiţie în urmă cu puţini ani, născută fiind perfect sănătoasă, eu am continuat să trăiesc o viaţă obişnuită cu studii universitare, muncă, călătorii, proiecte şi implicare socială. Continui să mă implic în viaţa civică locală şi în proiecte internaţionale. Cred că cel mai preţios lucru pe care îl deţin este mintea mea, în care investesc constant educându-mă în diverse domenii. Apoi, ambiţia şi seriozitatea, prim intermediul acestor trăsături vreau să îmi folosesc ideile, cunoştinţele, în folosul comunităţii în care trăiesc şi mă dezvolt alături de 400. 000 de concetăţeni ale căror nevoi, lipsuri, cât şi oportunităţi de dezvoltare le cunosc”, a declarat tânăra pentru publicaţia citată.

De asemenea, Alivia a afirmat că, dacă va ajunge în Consiliul Local Iaşi se va asigura că drepturile persoanelor cu nevoi speciale sunt respectate, că administraţia locală va face investiţiile necesare pentru a scoate aceste persoane din captivitatea propriilor locuinţe.

“Am decis să mă alătur acestei echipe fără a avea experienţă politică, dar cu multe realizări pe plan profesional, educaţional, şi cu spirit civic. Am constatat că laşul are nevoie să fie reprezentat şi de către persoane cu dizabilităţi locomotorii, care sunt implicate constant în societate, şi care doresc o schimbare. Iaşul este un oraş cu suficiente resurse financiare, dar cu o infrastructură neaccesibil uzată pentru multe categorii de persoane, cum ar fi părinţii care îşi plimbă copiii în cărucioare, persoanele cu dizabilităţi locomotorii, de vedere sau auz, bătrânii care au un grad mare de risc de accidentare din cauza bordurilor foarte înalte, scările fără mână curentă…nu mai discutăm despre farmacii ori instituţiile neaccesibilizate în care se încalcă regulamentele şi standardele europene”, a continuat tânăra.

De asemenea, în 2022, Alivia a participat la concursul mondial de frumuseţe Miss Wheelchair World, care a avut loc în Mexic, fiind dedicat femeilor utilizatoare de scaune rulante care militează pentru drepturile omului.

“Am participat în 2022 la concursul mondial de frumuseţe Miss Wheelchair World, care a avut loc în Mexic şi e dedicat femeilor utilizatoare de scaun rulant care militează pentru drepturile omului. Am avut rezultate deosebite, devenind astfel prima femeie care a reprezentat ţara la acest concurs. M-am bucurat că pe lista de femei Miss a fost şi Miss Wheelchair România şi sper că vor mai fi şi altele după mine care să continue cu mult curaj. Şi înainte de acest eveniment, cât şi după, m-am implicat ca activistă şi voluntar în diferite proiecte locale, ca ambasadoare în proiecte europene de tip Erasmus pe diferite teme, cum ar fi ecologia, sportul, arta, care a dovedit că se poate să reuşeşti indiferent de condiţia fizică sau stadiul în care te afli şi că educaţia prin incluziune este şi trebuie să fie accesibilă tuturor persoanelor”, a spus tânăra. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor