Fost şef al NATO îl "execută" public pe Macron, care cerea ca Putin "să nu fie umilit"

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Eforturile diplomatice ale preşedintelui francez Emmanuel Macron ca răspuns la războiul din Ucraina au fost un eşec şi "profund dăunătoare" pentru Kiev, a declarat, într-un interviu publicat vineri de revista franceză Le Point, Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, potrivit Reuters.

"Nu a fost un succes", a declarat Rasmussen, fost prim-ministru danez care a fost unul dintre cei mai importanţi diplomaţi din lume până când a părăsit alianţa transatlantică de apărare în 2014.

Comentariile sale vin după criticile, în special în Europa de Est, cu privire la modul în care Macron a păstrat o linie deschisă cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu apeluri telefonice directe chiar şi după invazia rusă în Ucraina, şi a avertizat împotriva "umilirii" Rusiei.

"Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declaraţia sa, cel puţin unică şi critică, potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit şi a oferit o rampă de ieşire. Astfel de declaraţii au fost dezastruoase şi profund dăunătoare", a adăugat el.

Atacul lui Rasmussen vine într-un moment în care Macron îşi recalibrează mesajul şi adoptă un ton mai ferm împotriva Moscovei.

Într-un discurs rostit în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, liderul francez şi-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să menţină dialogul cu Rusia, adăugând că va discuta din nou cu Putin în zilele următoare pentru a aborda situaţia de siguranţă cu privire la reactoarele nucleare situate în zonele de război din Ucraina.

Însă, potrivit observatorilor, discursul lui Macron la ONU, în care a acuzat Rusia de un imperialism modern şi a îndemnat naţiunile în curs de dezvoltare să se alieze împotriva Moscovei, a marcat o schimbare de ton.

Preşedintele francez a declarat că discuţiile de pace pot funcţiona doar dacă "suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat şi securitatea sa este protejată".

"Rusia trebuie să înţeleagă acum că nu-şi poate impune voinţa prin mijloace militare", a declarat Macron.

Rasmussen nu a fost convins.

"A slăbit coeziunea internaţională şi cred că acum regretă acest lucru şi încearcă să recâştige iniţiativa", a menţionat Rasmussen în interviu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe