Fost director CIA: Israelul ar putea folosi operaţiuni "sub acoperire" pentru a riposta la atacurile Iranului

Generalul David Petraeus
Generalul David Petraeus (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Fostul director al CIA, David Petraeus, afirmă că Israelul ar putea prefera să dea mai degrabă o replică "mascată" Iranului decât un răspuns deschis, după atacurile iraniene cu drone care au avut loc sâmbătă, informează Business Insider.

"Există un întreg meniu de acţiuni pe care le pot lua, nu toate fiind neapărat deschise. Ei pot urmări acţiuni sub acoperire. Pot urmări atacuri asimetrice, în spaţiul cibernetic şi aşa mai departe", a declarat duminică la CNN generalul în retragere David Petraeus.

"Şi nu uitaţi că, bineînţeles, Washingtonul se întâlneşte cu celelalte ţări din G7 pentru a stabili ce fel de răspunsuri diplomatice şi economice ar trebui să urmeze, de asemenea, într-un efort coordonat", a adăugat Petraeus.

Sâmbătă, Iranul a lansat un atac aerian împotriva Israelului şi a tras peste 300 de drone şi rachete. Armata israeliană a declarat că a reuşit să intercepteze 99% din acestea cu sprijinul armatei americane, britanice, franceze şi iordaniene.

Atacul, a declarat Iranul, a fost un act de represalii pentru bombardarea de către Israel a unei instalaţii diplomatice iraniene din Siria la 1 aprilie. Lovitura aeriană ar fi ucis mai mulţi comandanţi militari iranieni de rang înalt. Atacul de sâmbătă marchează prima dată când Iranul a atacat direct Israelul.

"Chestiunea poate fi considerată încheiată. Însă în cazul în care regimul israelian va face o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi mult mai sever", a scris sâmbătă, pe X, Misiunea Permanentă a Republicii Islamice Iran la Naţiunile Unite.

Cu toate acestea, experţii consideră că este puţin probabil ca Israelul să nu răspundă la atacul Iranului.

"În timp ce Iranul poate spune acum că problema este închisă, ar fi surprinzător să vedem că israelienii nu simt nevoia să răspundă, având în vedere amploarea escaladării", a declarat pentru Rebecca Rommen, BI, Carmiel Arbit, cercetător senior nerezident la think tank-ul Atlantic Council.

Cu siguranţă, Israelul nu este străin de operaţiunile secrete în Iran.

În 2018, Israelul a desfăşurat membri ai agenţiei sale de informaţii, Mossad, la Teheran, de unde au luat dosare din arhiva nucleară iraniană, potrivit The New York Times.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Iran, care în ianuarie a declarat că a atacat cu rachete balistice sediul Mossad din regiunea Kurdistan din Irak.

Riscul continuării unui schimb de replici între Israel şi Iran a agitat investitorii, care se tem că o nouă escaladare ar putea perturba aprovizionarea cu petrol.

Iar acest lucru, a declarat Petraeus duminică la CNN, nu este ceva ce Iranul doreşte să vadă.

"Cred că nici Iranul nu vrea să fie perturbat, pentru că ei înşişi exportă aproximativ 1,6 sau 1,7 milioane de barili pe zi. Aşadar, fiţi cu ochii pe asta. Ţiţeiul Brent este deja peste 90 de dolari pe baril şi ar creşte cu adevărat dacă ar exista ceva care să interfereze cu libertatea de navigaţie", a spus Petraeus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe