Foamete şi disperare în Shanghai-ul paralizat de lockdown. SUA cere personalului Consulatului american să părăsească oraşul

Shanghai, 28 martie 2022
Shanghai, 28 martie 2022 (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Statele Unite au anunţat, marţi, că au ordonat tuturor angajaţilor neesenţiali de la Consulatul său din Shanghai să plece, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea pentru siguranţa americanilor din China, în condiţiile în care guvernul aplică lockdown-uri extrem de dure sub pretextul combaterii pandemiei de Covid-19.

China a ţinut extrem de mult la politica "zero Covid", urmărind să elimine infecţiile prin închideri rigide, teste în masă şi restricţii de călătorie.

Dar politica a fost pusă sub presiune începând cu luna martie, deoarece peste 100.000 de cazuri din Shanghai au dus la izolarea celor 25 de milioane de locuitori ai oraşului, provocând proteste publice pe scară largă din cauza penuriei de alimente şi a unei politici inflexibile de trimitere a tuturor celor care sunt testaţi pozitiv în centre de carantină.

Departamentul de Stat al SUA "a ordonat plecarea din cauza epidemiei Covid-19 în curs de desfăşurare", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei sale de la Beijing într-un comunicat, citat de France24.

Cel mai mare oraş din China a raportat marţi peste 23.000 de noi infecţii cu coronavirus.

Majoritatea locuitorilor rămân sub izolare strictă, deşi unii care locuiesc în cartiere considerate cu un risc scăzut de virus au fost lăsaţi să iasă din casele lor, provocând scene de bucurie împărtăşite pe reţelele de socializare chinezeşti.

Ambasada SUA a anunţat, săptămâna trecută, că va permite angajaţilor neesenţiali să părăsească consulatul său din Shanghai din cauza creşterii numărului de cazuri, avertizând cetăţenii săi din China că s-ar putea confrunta cu "aplicarea arbitrară" a restricţiilor privind virusul.

Departamentul de Stat ordonă acum angajaţilor să plece, deoarece "este mai bine ca numărul angajaţilor noştri şi al familiilor lor să fie redus, iar operaţiunile noastre să fie diminuate pe măsură ce facem faţă circumstanţelor în schimbare de pe teren", a declarat purtătorul de cuvânt în comunicat.

China a ripostat la plângerile SUA privind închiderea Shanghaiului, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian criticând sâmbătă "acuzaţiile nefondate" ale Statelor Unite şi insistând asupra faptului că politica Chinei ar fi "ştiinţifică şi eficientă".

Autorităţile au pregătit zeci de mii de paturi noi în peste 100 de spitale improvizate, ca parte a politicii de izolare a fiecărei persoane testate pozitiv pentru virus, indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

Localnicii au început să se enerveze în ceea ce priveşte restricţiile de izolare, mulţi dintre ei accesând reţelele de socializare pentru a-şi exprima furia faţă de lipsa de alimente şi controalele severe cu care se confruntă.

O politică nepopulară de separare a copiilor infectaţi de părinţii lor neafectaţi de virus - acum atenuată - a declanşat, de asemenea, o rară manifestare de furie publică săptămâna trecută.

Dar oficialii nu se clatină în abordarea lor de toleranţă zero.

Un oficial al oraşului în domeniul sănătăţii, Wu Qianyu, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă de duminică, faptul că oraşul "nu se va relaxa câtuşi de putin".

Marile platforme de livrare online au declarat că vor suplimenta stocurile de alimente şi vor recruta mii de şoferi pentru a consolida aprovizionarea cu bunuri de bază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe