Fake marca Kremlin: Câine-robot înarmat cu un lansator de rachete, prezentat de Rusia, pare să fie un “robot de companie” chinezesc

M-81 Complex (themoscowtimes.com)
Andrei Popescu
17.08.2022

Un câine-robot ce avea montat pe spate un lansator de rachete antitanc a devenit rapid viral după ce a fost prezentat, luni, la expoziţia internaţională anuală de armament Army-2022 din Rusia. Dar, la fel de repede, a ieşit la iveală că dispozitivul futurist seamănă izbitor de mult cu un “câine-robot de companie” disponibil pe pieţele online din China, relatează The Moscow Times.

Numit şi “M-81 Complex”, patrupedul a fost prezentat, într-o demonstraţie, mergând, culcat şi învârtindu-se.

Dezvoltatorul său rus, o companie de inginerie puţin cunoscută numită Machine Intellect, a lăudat capacitatea câinelui robotic de a transporta arme şi de a trage cu ele.

Aplicaţiile militare ale M-81 presupun, de asemenea, desemnarea ţintelor, patrularea şi securitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei pentru RIA Novosti. Rolurile civile ale câinelui robotizat includ livrarea de medicamente, supravegherea împrejurimilor şi navigarea printre dărâmături în zonele de urgenţă.

M-81 a făcut o serie de mişcări pe platoul expoziţiei, fiind înarmat cu un lansator de rachete antitanc RPG-26, care cântăreşte până la 3 kilograme atunci când este încărcat şi este prevăzut cu un dispozitiv de ochire optică.

De asemenea, câinele-robot era deghizat într-o salopetă de pânză neagră, precum un luptător ninja, putând să se vadă doar partea superioară a senzorilor optici.

Forma şi amplasarea acestor senzori optici, precum şi cadrul general al robotului, se potrivesc vizual cu cele ale lui Go 1, un robot însoţitor creat de compania chineză Unitree Robotics.

Go 1 se vinde cu 2.700 de dolari pe site-ul Unitree Robotics şi cu 420 de dolari pe AliExpress, cea mai mare piaţă online din China.

Dezvoltatorii lui M-81 nu au comentat această asemănare, care a fost raportată de publicaţia rusă de investigaţii The Insider, precum şi de revista americană de securitate naţională The War Zone.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Machine Intellect a declarat pentru RIA Novosti că M-81 seamănă cu un câine datorită “bionicii - principiile, structurile şi mecanismele caracteristice lumii animale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor