Faceţi cunoştinţă cu prietenii Rusiei de peste ocean: Adepţi ai teoriei conspiraţiei, o prinţesă italiană şi Steven Seagal

Vladimir Putin (st) şi Steven Seagal
Vladimir Putin (st) şi Steven Seagal (Wikimedia.org)

Cine sunt acum prietenii Rusiei în străinătate? Judecând după un congres recent al Mişcării Internaţionale a Rusofililor, un eveniment organizat de activişti conservatori şi desfăşurat cu mare fast într-o sală de sticlă de la Muzeul de Stat Puşkin din Moscova, răspunsul este: persoane marginale politic şi teoreticieni ai conspiraţiei, relatează The Guardian.

Printre aceştia s-au numărat controversatul actor american Steven Seagal, un nepot al lui Charles de Gaulle şi o prinţesă şi cercetătoare italiană, cunoscută pentru traducerile sale din Tolkien, care se teme că băieţii europeni sunt încurajaţi să se căsătorească cu vacile lor.

"Sunt aici pentru a promova pacea şi prietenia şi cred că acest conflict a fost provocat şi cauzat de interesele anglo-saxone... Cred că pune lumea într-un pericol profund şi sunt aici pentru a lupta împotriva acestui lucru", a declarat Pierre de Gaulle, nepotul generalului francez şi vorbitor la conferinţă, într-un interviu pentru publicaţia citată.

Tânărul de Gaulle a atras deja controverse. Luna trecută, el a susţinut pentru ziarul francez Le Parisien că Occidentul "din păcate, i-a lăsat pe [preşedintele ucrainean Volodimir] Zelenski, oligarhii săi şi grupurile militare neonaziste să se blocheze într-o spirală a războiului".

Yves de Gaulle, fratele mai mare al lui Pierre, a declarat pentru Le Parisien la 24 ianuarie că opiniile fratelui său "nu privesc pe nimeni altcineva în afară de el însuşi - nici pe mine, nici familia noastră şi cu atât mai puţin pe general".

Pierre de Gaulle nu a comentat afirmaţiile fratelui său şi a evitat o întrebare referitoare la posibilitatea ca numele familiei sale să fie folosit pentru a legitima războiul din Ucraina, întrucât De Gaulle l-a invocat cu mândrie pe bunicul său atunci când a fost întrebat pe scenă despre acest conflict.

"Bunicul meu avea o cunoaştere foarte profundă şi intensă despre liderii şi cetăţenii ruşi", a declarat el la conferinţă. "Aşa că era destul de conştient de interesul şi de necesitatea geografică pentru ca Europa şi Franţa să se alieze cu Rusia. Din ce în ce mai mulţi oameni devin conştienţi că acest conflict a fost creat pentru a sparge blocul european, în beneficiul americanilor", a adăugat el.

Europenii sunt în criză când vine vorba de propaganda rusă şi de mass-media care caută sprijin străin pentru războiul împotriva Ucrainei. Dar săptămâna aceasta s-au adunat 90 de delegaţi, inclusiv mulţi adepţi ai teoriei conspiraţiei, dispuşi să reproducă linia Moscovei.

Nikolai Malinov, un fost membru al parlamentului bulgar care se află acum sub sancţiunile SUA, a deschis evenimentul spunând că este timpul ca "forţele luminii să învingă forţele întunericului".

Pe scenă, îmbrăcat în negru, se afla Steven Seagal, care a fost numit reprezentant special pentru legăturile culturale dintre Rusia şi SUA. "Sunt 100% rusofil şi un milion la sută rus", a declarat Seagal în timpul unei conferinţe de presă.

La eveniment a fost prezent şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care a ţinut un discurs şi a prezentat o misivă din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Printre cei de pe scenă s-a remarcat prinţesa Vittoria Alliata di Villafranca, o femeie în vârstă de 70 de ani, cu părul roşu aprins, poate cel mai bine cunoscută în Italia ca fiind prima traducătoare în italiană a lui Tolkien. Ea susţine că a luptat împotriva Opus Dei şi a mafiei pentru a-şi recupera palatul familiei sale din Bagheria, unde, potrivit ei, producătorii de film filmau un remake modern al romanului "Leopardul" al lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa.

Într-un discurs, ea a spus că "rusofobia" a fost creată pentru "noi formule de colonizare" şi a făcut legătura cu debarcarea SUA în Sicilia în timpul celui de-al doilea război mondial, pe care a numit-o un pretext pentru extinderea influenţei Washingtonului.

Alliata a declarat că se află la conferinţă reprezentând Deutsch-Arabaische Gesellschaft (Asociaţia arabă germană), al cărei preşedinte este, şi a spus că susţine un "mesaj de pace".

Întrebată cum a ajuns să fie în Rusia pentru o conferinţă a rusofililor, ea a mai spus că se află în vizită la familia regală rusă.

"Sunt verişoară a Romanovilor", a precizat ea, referindu-se la descendenţii ultimei familii regale a imperiului rus. "Îi cunosc foarte bine, am venit la nuntă ... Deci este o legătură ţaristă".

Ea a mai susţinut că se află în Rusia pentru a arăta că "există şi alţi oameni în lume care îţi împărtăşesc opinia şi viziunea asupra lumii ... şi asta uşurează situaţia pentru o doamnă dintr-un sat din Sicilia care priveşte cu oarecare consternare la fiul ei care vrea să se căsătorească cu o vacă".

Ea a încercat să evite subiectul războiului. Întrebată direct despre acesta, ea a spus: "Nu sunt o expertă în acest subiect".

"Este de datoria mea să explic cum stau lucrurile", a adăugat ea despre discursul său. "Nu are nimic de-a face cu simpatiile personale. Putin mi se pare mai simpatic decât Biden, dar sunt o bună prietenă a surorii vitrege a lui Obama".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe