“Facem plângere. Nu îi lăsăm” - Vlad Gheorghe susţine că pasagerilor români înca li se verifică pasapoartele pe aeroporturile din UE

Vlad Gheorghe (Captură video)
Andrei Popescu
02.04.2024

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a declarat, marţi, că românilor încă li se verifică paşapoartele pe aeroporturile din statele membre, deşi România a intrat în Schengen cu graniţele maritime şi aeriene, precizând că este vorba de un abuz şi că va transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor în cauză.

“Românii, controlaţi în continuare pe aeroporturile Europei! Discriminarea continuă, chiar dacă România este în Schengen. Voi transmite plângeri oficiale Comisiei Europene şi aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează paşapoartele, deşi din 31 martie ţara noastră este parte din spaţiul unic de circulaţie european pe cale aeriană şi maritimă. Este un abuz clar din partea autorităţilor naţionale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele româneşti, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România. Am fost personal verificat la aterizarea în Paris, ieri, pe 1 aprilie, fără să primesc vreo explicaţie. Am primit numeroase mesaje de la cetăţeni români verificaţi în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam şi München.

Repet, nu prin sondaj, nu aleatoriu, ci în mod evident organizat un punct de verificare documente de către poliţia de frontieră la coborârea din avioanele care zburau dinspre România. Bâlbâiala poliţiştilor interpelaţi de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acţiune de control de rutină. La insistenţele mele au încercat să spună că vor verifica şi alte destinaţii, nu doar pe cele româneşti, însă în tot aeroportul, pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenţii respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă ţară europeană, schimbându-şi povestea – ‘mergem, dar mai târziu, nu ştim unde, ni se transmite de către superiori, aşteptăm’. Culmea, aşteptau controlând fiecare cetăţean european care cobora din avionul de la Bucureşti, o pură coincidenţă, desigur”, a scris Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, europarlamentarul a precizat că va sesiza această situaţie guvernului PSD-PNL:

“Sunt tare curios să văd cum îşi apără cetăţenii evident discriminaţi miniştrii Predoiu, Gorghiu şi Odobescu, care este poziţia ambasadelor României din ţările respective şi ce măsuri au de gând să ia să prevină astfel de abuzuri. Altfel, sunt primii la lăudat cu firimiturile astea de Schengen acceptate în mod ruşinos după mai mult de 12 ani de când îndeplinim toate condiţiile cerute”.

În plus, Vlad Gheorghe şi-a exprimat speranţa că poate preşedintele Klaus Iohannis va “binevoi” să se pronunţe asupra încălcării drepturilor românilor, “acum că-n România e cod de vânt şi la golf s-ar duce degeaba, iar zăpadă bună de schi nu mai este”.

“Nu mai zic de solicitarea despăgubirilor de miliarde de euro anual din partea Austriei, că deh, prietenul Nehammer, coleg în EPP cu Iohannis, Ciucă şi compania nu poate fi deranjat pentru mizilicuri de-astea care privesc România şi pe români”, a adăugat el.

Cu o zi în urmă, după ce a fost verificat pe aeroportul din Paris, Vlad Gheorghe a făcut un live pe Facebook în care a descris situaţia:

“Bine am intrat în Schengen. Ne verifică paşapoartele. Drăguţ, nu? Franţa. Schengen. Dar nu chiar. Asta este Schengen-ul. [Poliţiştii – n.r.] stau frumos la avionul de România. Am avut o discuţie cu ei, i-am întrebat dacă fac controale random şi nu au reuşit să îmi spună. Au spus că verifică şi Germania şi alte ţări. I-am întrebat dacă merg la avionul de Germania, dar nu au ştiut să îmi zică. Au zis că le spun superiorii unde să meargă. Ăsta e Schengen, aşa ne primesc ei. Au zis că fac controale sporadice, numai că controlau pe toată lumea.

Ne-au urat bine aţi venit în Schengen şi brusc nu vorbeau engleză. Înainte au început să vorbească engleză, după aia când au văzut că nu e de bine vorbeau doar franceză. Ghinion, că vorbim şi franceză. Ăsta e Schengen-ul pe avionul de România. La avionul de Germania nu se duc. Ei au zis că se duc, dar când i-am întrebat exact la care avion, au zis că o să le spună superiorii.

Am luat număr matricol al celui care zicea că este superior şi o să facem protest peste tot şi scriu şi la Comisia Europeană, că dacă asta e Schengen-ul că ne mută frontiera la ieşirea de la avion – băieţii verificau pe absolut toată lumea, nu era niciun random check… practic o graniţă mai rapidă. Nu e problemă, că le facem plângere peste tot. Au fost iniţial destul de agresivi dar s-au mai relaxat. Dar nu au niciun fel de răspuns. Nu e nimic aleatoriu. E numai avionul de România. Şi sunt sigur că şi avionul de Bulgaria. Facem plângere. Nu îi lăsăm”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor