Făcând curte ciumaţilor planetei / Putin va vizita Coreea de Nord şi Vietnam

Dictatorul rus Vladimir Putin împreună cu omologul său nord coreean Kim Jong Un pe cosmodromul din Vostochni, Amur 13 septembrie 2023. (Vladimir Smirnov | Afp | Getty Images)
Redacţia
11.06.2024

Preşedintele Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord şi Vietnam în săptămânile următoare, a informat luni ziarul de afaceri Vedomosti, citând surse diplomatice ruse.

Ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexandr Maţegora, a confirmat pregătirile pentru vizita liderului rus la Phenian, dar nu a oferit detalii specifice despre data sau scopul acestei călătorii.

Un diplomat anonim a declarat pentru sursa citată că Putin va merge mai întâi în Coreea de Nord, urmând apoi o vizită în Vietnam.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze aceste informaţii, menţionând doar că anunţurile oficiale vor fi făcute la momentul potrivit.

Luna trecută, adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat că se fac pregătiri pentru vizitele lui Putin în cele două ţări asiatice comuniste.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe Putin în septembrie, după ce Kim a vizitat Orientul Îndepărtat al Rusiei. În acea ocazie, Moscova a promis sprijin pentru programul spaţial al Coreei de Nord, iar Putin a arătat interes pentru posibile colaborări militare cu Phenian-ul.

De la acea întâlnire, guvernele occidentale au acuzat Coreea de Nord că ar fi furnizat ilegal arme Rusiei pentru războiul din Ucraina.

În ceea ce priveşte Vietnamul, presa locală a relatat că secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, l-a invitat pe Putin să viziteze ţara în acest an. Ultima vizită a lui Putin în Vietnam a avut loc în 2017.

De la începutul celui de-al cincilea mandat prezidenţial al său, în mai, Putin a vizitat deja China, Bielorusia şi Uzbekistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor