Europa Liberă: Croitorul din Gara de Nord care îmbracă Poliţia Română. Culisele unor licitaţii de 36 de milioane de euro

(Facebook / PolitiaCapitalei.RO)

O firmă de croitorie din Gara de Nord/Bucureşti a câştigat recent prin licitaţii fără concurenţă contracte de 180 milioane lei cu Poliţia Română. Societatea este deţinută de un bărbat de 72 de ani care îmbracă instituţiile de forţă din România de 30 de ani, scrie Europa Liberă.

Bărbatul a câştigat acest contract, dar şi altele în trecut, după ce a licitat cu doar câteva sute de lei mai puţin decât sumele maxime oferite de Poliţie. Surse din sistem dezvăluie cum caietele de sarcini au descurajat concurenţa.

Firma se numeşte Monica Design Impex, patronul ei este un domn de pe lista luptătorilor cu „rol determinant” de la Revoluţie, iar contractele sunt printre cele mai mari pe care le-a acordat în ultimii ani Poliţia Română.

Peste 130 de milioane de lei, mai exact 130.983.160 de lei, a pus la bătaie Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru uniformele poliţiştilor, „costumele” poliţiştilor cum sunt ele denumite în contracte. Alte 48,5 milioane sunt alocate pentru pardesiurile agenţilor şi ofiţerilor din toată ţara.

Ambele contracte au fost câştigate de firma lui Iulian Brabete, la finele unor licitaţii la care acesta a concurat de unul singur şi în timpul cărora a ofertat cu doar câteva sute de lei sub suma maximă estimată de Poliţie.

Iulian Brabete este un personaj despre care nu doar poliţiştii din IGPR, ci şi cei din alte structuri ale Internelor, cred că ar fi un fost ofiţer, pensionat în anii ’90.

Această informaţie, furnizată de două surse independente din MAI pentru Europa Liberă, este infirmată însă de dl Brabete, care spune că nu a fost poliţist şi nici nu are vreun fel de relaţie cu şefi din Poliţie. „Alta decât contractele care le am...”, punctează acesta.

Articolul integral poate fi citit aici.