Eşec al propagandei ruse în România: 71,2% dintre cetăţeni consideră Rusia vinovată pentru războiul din Ucraina [INSCOP]

Diana Şoşoacă
Diana Şoşoacă

Aproximativ 71,2% dintre români consideră Rusia drept vinovată pentru războiul din Ucraina, 87,3% cred că liderii ruşi ar trebui să fie condamnaţi pentru crimele de război, iar 65% au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, relatează Agerpres, citând un nou sondaj realizat de INSCOP Research.

Potrivit sondajului, efectuat în perioada 16 - 21 mai, 71,2% dintre români menţionează Rusia drept vinovată pentru războiul din Ucraina, 10,4% - SUA, 4,5% - Ucraina, 3,9% - NATO şi 1,7% - UE, iar 8,3% nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, 87,3% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că “liderii ruşi ar trebui să fie condamnaţi pentru crimele de război din Ucraina”, iar 7,7% îşi exprimă dezacordul.

Întrebaţi cine ar câştiga războiul din Ucraina, 50,3% dintre participanţii la studiu au considerat că Ucraina va ieşi învingătoare, în timp ce 26,1% apreciază că Rusia.

În ceea ce priveşte scenariul utilizării de arme nucleare de către Rusia în Ucraina pentru a câştiga războiului, 21,9% dintre români consideră că Moscova ar face acest pas, în timp ce 73,5% nu cred acest lucru.

Sondajul mai arată că 65% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, 31,7% au o părere proastă, în scădere de la 35,4% în februarie.

Totodată, 22,7% dintre intervievaţi cred că Rusia va ocupa Republica Moldova, în timp ce 68,7% sunt de părere că nu se va ajunge în acel punct.