Energie şi taxe. Băsescu, despre situaţia în care se află România: E ca ăla care îşi dă cu sapa în picior şi îşi taie degetele

Traian Basescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.07.2024

Invitat în platoul B1 TV de jurnalista Ioana Constantin, fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre problema sistemului energetic din România.

Ioana Constantin: Despre guvernare, despre dezastrul din economie. Se luptă oamenii ăştia cu nişte comandamente de urgenţă pe energie. De vreo două săptămâni tot fac, au făcut şi azi la guvern. Ciolacu, Burduja, toată lumea acolo. De ce avem noi energie atât de scumpă? De ce au închis pe cărbune, ca să deschidă pe cărbune? Ne ameninţă cu investiţii în hidrocentrale, în reactoare... Şi noi cumpărăm la preţ de 10 ori mai mare decât orice alt stat.

Traian Băsescu: Categoric, investiţii în energie se vor face. Marea problemă este că grupurile pe cărbune au fost oprite prematur. Şi problema nu e că au fost oprite, problema este că n-au cărbune pentru ele. Adică atunci când s-a luat decizia să fie oprite, trebuia să se facă stocuri masive de cărbune pentru situaţii ca acestea. Adică trebuie să afle şi ministrul Energiei că soarele apune în România.

Şi dacă soarele apune, bateriile alea întinse pe câmpuri nu mai produc curent electric. Deci energia solară, când apune soarele, nu mai e. Dacă mai e şi ghinion, cum a fost acum, să nu bată vântul, cade şi energia eoliană. Cantităţi mari avem şi pe eolian şi pe solar. Problema este că nu ţin de noi, ţin de natură. Soarele apune, iar vântul poate să nu bată.

Şi atunci seara, la vârf de consum, eşti nevoit să imporţi. Şi e vârf de consum nu numai în România, e vârf de consum peste tot. Cine îţi dă, îţi dă la preţul cel mai mare cu putinţă. Că poate să dea la altul dacă îi dă un preţ mai bun. Ca să iei energie, dai cel mai bun preţ. Mai ales că ţi-ai asumat şi două obligaţii suplimentare, Ucraina şi Moldova, de care eşti responsabil să le aprovizionezi cu energie electrică. Avem capacitatea de a produce energie electrică, dar din păcate am oprit-o singuri. E ca ăla care îşi dă cu sapa în picior şi îşi taie degetele. E o chestiune de organizare.

Ioana Constantin: Totuşi, la anul, domnule preşedinte, pornind de la ce se întâmplă cu energia, că sunt preţuri mari, facturi mari. Vine potopul ăla al taxelor? Că ei ne promit că nu creşte nicio taxă?

Traian Băsescu: N-au cum să nu crească taxele, într-un fel sau altul, pentru că au nevoie de venituri, ca să poată să înceapă să reducă deficitul bugetar. Îl vor negocia în cât timp să-l aducă la 3%. În patru ani, cât zice Comisia, în şapte ani, cât spun ei. Nu cred că-i va lăsa Comisia cu reducerea de numai 0,75% pe an. Cred că se va merge la un procent, un procent şi jumătate. Ca să îi aducă în limita de 3%.

Deci vom avea taxe. Poate nu neapărat la TVA, că prea spun toţi că nu se ating de TVA. Dar probabil Ciolacu va introduce taxarea progresivă şi multe altele. Acum hai să discutăm cinstit. Noi spunem că avem cota unică de 16%. Dar avem atâtea domenii în care s-au dat exceptări, şi e 4%, e 5%. Deci primul lucru pe care îl avem de făcut este să facem cota unică, cotă unică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor