Elveţia blochează livrarea de muniţie elveţiană pentru vehiculele de luptă Marder din Ucraina

.
. (Captură ecran)

Elveţia neutră a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, blocând reexportul de muniţie de producţie elveţiană folosită la vehiculele de luptă de infanterie Marder, pe care Kievul ar dori să o primească, informează ziarul elveţian SonntagsZeitung.

Potrivit Reuters, vestea vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici tot mai mari vizând eşecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile ruse, chiar dacă alţi aliaţi occidentali au intensificat livrările.

Marder, un vehicul de luptă fabricat de producătorul german de arme Rheinmetall (RHMG.DE), foloseşte muniţie fabricată în Elveţia, a precizat sursa, astfel că Elveţia restricţionează reexportul acestui tip de material de război către zonele de conflict.

Ziarul a citat un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elveţian pentru Afaceri Economice (SECO), care a declarat că a primit două solicitări din partea Germaniei privind transferul în Ucraina a muniţiei primite din Elveţia.

"Ambele solicitări ale Germaniei au primit un răspuns negativ, referitor la neutralitatea elveţiană şi la criteriile obligatorii de respingere din legislaţia privind materialul de război", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de SonntagsZeitung.

Elveţia s-a îndepărtat de practicile anterioare şi a adoptat sancţiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a declarat că neutralitatea sa nu îi permite furnizarea de arme în zonele de conflict.

Luna trecută a respins cererea Poloniei de a primi arme pentru a ajuta Ucraina vecină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe