Eliminarea pensiilor speciale. Ce aşteaptă Ludovic Orban?

În spaţiul public au fost exprimate numeroase nemulţumiri legate de faptul că, în timp ce o ţară întreagă duce greul crizei, alţii încasează pensii speciale grase care nu sunt calculate pe principiul contributivităţii. Aşadar, liberalii şi Guvernul au fost somaţi, în repetate rânduri, să ia măsuri.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că Guvernul va vedea care este motivaţia Curţii Constituţionale şi va reveni cu o modificare legislativă în ceea ce priveşte pensiile speciale, a căror eliminare, reamintim, a fost cerută insistent în spaţiul public de către cei care consideră că acordarea lor este inechitabilă.

"Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect iniţiat de parlamentarii Partidului Naţional Liberal şi a fost votat, până la urmă, aproape în unanimitate de Parlament. Din păcate, din nou, Curtea Constituţională a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituţională. Vom vedea cu atenţie motivaţia Curţii Constituţionale şi vom reveni cu o modificare legislativă, care să ţină cont de observaţiile Curţii Constituţionale, dar, în acelaşi timp, să readucă pensiile la un nivel cât mai apropiat de sistemul de calcul al pensiilor în baza principiului contributivităţii", a declarat Orban, citat de Agerpres, la România TV.

Orban a mai adăugat că, "în mod normal, ei ar fi trebuit să se recuze, fiind doi dintre ei care au dublă pensie specială".

"În mod normal, ei ar fi trebuit să se recuze - nu poate cineva care este beneficiar al pensiei speciale, fie ca parlamentar, că sunt parlamentari care au pensie specială, fie oameni care au lucrat în justiţie şi care au pensie specială ca urmare a carierei în justiţie. Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială. Aceştia sunt cei care au decis neconstituţionalitatea actului normativ. În ce ne priveşte, ăsta este un principiu al nostru, noi am acţionat în acest sens şi vom căuta o soluţie care să ţină cont, în mod evident, de decizia Curţii Constituţionale, dar în acelaşi timp să şi caute să facă dreptate printre pensionari", a afirmat Orban.

Întrebat dacă impozitarea acestor pensii ar fi o soluţie, Orban a răspuns: "E şi asta o soluţie, deşi atunci când impozitezi, impozitezi un venit. Nu poţi să impozitezi un venit din pensie, dar să nu impozitezi venitul din dividende sau venitul din chirii, sau venitul din salariu. Poate fi... în ceea ce ne priveşte pe noi, noi suntem susţinătorii cotei unice de impozitare şi orice cedare la cota unică de impozitare poate să creeze consecinţe economice extrem de negative. Dacă vom vedea că nu există altă soluţie, cu siguranţă ne vom gândi şi la această soluţie de a putea echilibra pensiile printr-o impozitare suplimentară. Deşi noi, liberalii, când auzim de creşterea impozitelor, ne opunem din start".