"E cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică" - PNL ar dori să guverneze cu PSD şi după 2024

Lucian Bode
Lucian Bode (Epoch Times Romania)

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică seara, la Digi 24, că nu a auzit discuţii în tabăra liberală despre formarea aşa zisului “bloc democratic” cu PSD, dar a susţinut că PNL îşi doreşte o guvernare comună cu social-democraţii şi după 2024, pe motiv că o asemenea alianţă este “cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică”.

“Nu ştiu, asta cu blocul democratic eu nu am auzit-o discutând-se în Partidul Naţional Liberal. Discuţia trebuie să înceapă cu ceea ce are Partidul Naţional Liberal astăzi, zestrea PNL. 1.256 de primari, 119 parlamentari, 17 preşedinţi de consilii judeţene, peste 14.000 de consilieri locali, din care 1.000 tineri sub 35 de ani şi 2.000 de doamne în administraţia locală, 10 europarlamentari. Un partid care, trei ani şi jumătate, şi-a asumat responsabilitatea guvernării, care a trecut România prin crize suprapuse.

Acum, guvernarea erodează. Ne dorim să continuăm guvernarea şi după 2024. Cu PSD. Pentru că nu vorbim de extremişti, iar cei care au fost opt luni la guvernare şi au fugit de la guvernare, mă refer la USR, nu au responsabilitatea asumării atunci când este greu la guvernare. Ce să discutăm cu ei?!”, a menţionat Bode, citat de News.ro.

De asemenea, întrebat dacă exclude din start varianta unei alianţe de dreapta cu USR şi PMP, Bode a spus că nu exclude această variantă, adăugând că el discută despre “cea mai raţională abordare”.

“Astăzi, suntem împreună la guvernare. Putem să guvernăm împreună de anul viitor încă 4 ani, împreună cu PSD. Este cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică. Am arătat că putem să guvernăm împreună, fără mari rupturi, dar obligaţia noastră este să întărim dreapta sa să fim în continuare cel mai important partid pe partea dreaptă”, a continuat liderul PNL.

Reamintim că, săptămâna trecută, surse politice au declarat, pentru Libertatea, că un cerc restrâns de lideri PSD şi PNL ar negocia intens constituirea unui aşa-zis “bloc democratic”, văzut ca o contrapondere la ascensiunea AUR, pe care o caracterizează drept populistă. Potrivit surselor, miza blocului ar fi câştigarea tuturor alegerilor din 2024: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

“Da, se negociază în aceste zile cu PSD pentru 2024, acesta este adevărul. Da, se negociază inclusiv candidatul la prezidenţiale şi o guvernare comună după 2024. Vedem dacă vor fi liste comune şi la europarlamentare. Strategia va fi blocarea mişcărilor naţionaliste şi extremiste”, au precizat sursele din conducerea PNL şi PSD.

Potrivit Libertatea, presupusele negocieri se desfăşoară în format restrâns, iar ele sunt purtate din partea PNL doar de Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, secretarul general al partidului, în timp ce de la PSD, negociatorii sunt preşedintele Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu şi prim-vicepreşedintele Sorin Grindeanu. Totodată, conform mai multor vicepreşedinţi PNL, Ciucă a primit mână liberă de la preşedintele Klaus Iohannis să demareze negocierile.

Ulterior, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în timpul unei vizite de lucru pe Autostrada A7, că PSD şi PNL poartă discuţii cu privire la stabilirea de candidaţi comuni pentru alegerile de anul următor.

Dar Ciolacu a fost contrazis la scurt timp de Bode, care a susţinut că, în prezent, nu există “niciun fel de discuţie secretă sau nesecretă” între PSD şi PNL, dar că liberalii nu exclud “nicio variantă de alianţă, de candidatură” pentru 2024.