Drulă iese la atac: Un an de guvernare PSD-PNL - scumpiri record, plagiate şi proiecte ratate

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (USR)

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat, joi, Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL, un raport critic al activităţii Guvernului la un an de la preluarea mandatului.

"Din cauza PSD-PNL, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu an. Şi peste 85% dintre ei cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită", a declarat Cătălin Drulă.

În acelaşi timp, şeful USR le-a cerut liderilor coaliţiei de guvernare să oprească risipa din banii publici, să reducă taxele pe muncă astfel încât să lase mai mulţi bani în mâinile oamenilor şi companiilor şi "să îi dea afară din Guvern pe miniştrii plagiatori şi incompetenţi".

Principalele concluzii ale raportului:

După un an de guvernare PSD-PNL, oamenii suferă cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani: curentul, gazele şi încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%. Ratele la bănci au crescut de patru ori. România nu a mai trecut printr-o astfel de inflaţie din 2004.

Deciziile inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piaţa de energie au făcut ca România să aibă printre cele mai mari preţuri la energie pentru populaţie din Europa. Guvernul Ciucă a ales cea mai proastă formă de intervenţie: preţurile au continuat să crească şi bugetul public a fost făcut praf.

Marile proiecte ale României au fost ratate: nu avem spitale noi, nici legi ale Educaţiei, nici autostrăzi. Într-un singur an, guvernul PSD-PNL a anulat şi blocat licitaţii pentru 815 km de autostrăzi şi drumuri naţionale şi a reziliat contracte pentru 330 km. Alţi 660 km aflaţi în faza de proiectare au un viitor incert. Din cauza incompetenţei ministrului Grindeanu, statul român trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro pentru întârzierile la podul de la Brăila.

Principală sursă de modernizare a României – PNRR – este în pericol din cauza ritmului foarte lent cu care Guvernul reuşeşte să îndeplinească cerinţele pentru a putea cere noi tranşe de bani.

Într-un singur an patru miniştri au plecat din Guvern din cauza acuzaţiilor de plagiat, abuz în serviciu şi incompetenţă: Vasile Dâncu - ministrul Apărării, Florin Roman - ministrul Cercetării, Sorin Câmpeanu - ministrul Educaţiei, Adrian Chesnoiu - ministrul Agriculturii. Premierul Ciucă, Lucian Bode - ministrul de Interne şi Angel Tîlvăr – noul ministru al Apărării sunt şi ei acuzaţi de plagiat.

Citiţi Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL aici.