Donbass-ul ia foc din nou: Rusia avertizează NATO să nu trimită trupe în Ucraina

Comasări de trupe de partea Rusiei, intensificare a bombardamentelor şi avertismente dure către NATO
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Rusia a promis că va lua „măsuri suplimentare pentru a-şi asigura propria securitate”, în cazul în care va observa orice desfăşurare a trupelor NATO în Ucraina, a declarat vineri Kremlinul, citat de Reuters.

Liderii Rusiei au avertizat ferm împotriva oricăror potenţiale mişcări de trupe NATO, după ce Bruxelles-ul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele şi videoclipurile devenite virale, care ilustrau o acumulare semnificativă de forţe ruseşti de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.

Reuters raportează declaraţia şi „avertizarea” Rusiei de vineri după cum urmează:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri reporterilor că situaţia pe linia de contact din estul Ucrainei între forţele guvernamentale ucrainene şi forţele separatiste susţinute de Rusia este destul de înspăimântătoare şi că acolo au loc multiple „provocări”.

Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, a vorbit joi cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, şi "a condamnat escaladările recente ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei", a declarat Pentagonul.

"Retorica noastră [în legătură cu situaţia din Donbass, n.r.] este absolut constructivă", a spus Peskov ca răspuns la întrebările jurnaliştilor. "Nu ne facem visuri. Din păcate, realităţile de-a lungul liniei de angajament sunt destul de înspăimântătoare. Provocările forţelor armate ucrainene au loc. Nu sunt întâmplătoare. Au fost multe".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat mişcările trupelor ruse de peste graniţă, numind situaţia „flexare a muşchilor” care ar putea duce la „provocări” pentru care armata ucraineană este „pregătită” ...

În urmă cu o săptămână, luptele de la Doneţk au ajuns din nou în paginile ziarelor internaţionale atunci când au fost ucişi patru militari ucraineni, Kievul punând incidentul pe seama separatiştilor susţinuţi de Rusia. Cu toate acestea, Republica Populară din Doneţk - separatistă şi susţinută de Rusia - a afirmat că cele patru morţi nu au fost rezultatul unui schimb direct de focuri, ci a fost cauzat de o inspecţie a unui câmp minat.

Parlamentul Ucrainei a anunţat o „escaladare” bruscă în est, unde conflictul a făcut 14.000 de victime în 2014, când Rusia a sprijinit forţele separatiste după căderea regimului Ianukovici.

În ultima perioadă, au fost observate trupe şi blindate ruseşti care se îndreptau în direcţia Crimeei şi a regiunii de frontieră estică a Ucrainei.

Moscova a încercat să elimine îngrijorările susţinând că este vorba despre un transfer de rutină al forţelor în cadrul propriilor frontiere şi pe teritoriul suveran. Însă analiştii rămân sceptici că explicaţiile Moscovei au o bază reală.

Miercuri, Comandamentul European al SUA (EUCOM) a emis o notificare privind un „nivel de ameninţare” ridicat în Europa. Desemnarea este în prezent oficial ridicată la un nivel care reprezintă "o potenţială criză iminentă” din cauza temerilor legate de estul Ucrainei.

Între timp, bombardamentele intense la sol din Doneţk au continuat săptămâna aceasta, cu toate semnele care indică o escaladare suplimentară a luptelor.

Joi, un diplomat al UE citat cu condiţia anonimatului de Reuters, a speculat că acumularea forţelor ruseşti reprezintă o încercare a Rusiei de a speria noua conducere Biden.

"În parte, tactica obişnuită, de a tensiona conflictul pentru a crea instabilitate, pentru a arăta că Rusia este un jucător cheie", a spus diplomatul UE. „Nu putem exclude că preşedinţia lui Biden face parte din calculele Rusiei - şi că Moscova este de părere că trebuie să-şi arate puţin muşchii”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că majoritatea armatei ucrainene pare să înţeleagă pericolul unui „conflict fierbinte” din Donbass.

„Sper foarte mult că nu vor fi 'incitaţi' de politicieni, care la rândul lor vor fi 'incitaţi' de Occident, condus de Statele Unite”, a afirmat Lavrov.

Lavrov a lansat în continuare un avertisment de rău augur: "Preşedintele rus Putin a spus (asta) nu cu mult timp în urmă, dar această declaraţie este încă relevantă astăzi: cei care ar încerca să înceapă un nou război în Donbass vor distruge Ucraina".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe