DNA, în coliziune cu MAI. Subalternii lui Vela acuzaţi că au ieşit în presă cu date obţinute pe surse

Monica Dajbog
Monica Dajbog (Captura video)

DNA a reacţionat prompt după ce purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, a ieşit public cu declaraţii de presă care vizau, printre altele, şi acţiuni întreprinse în dosare instrumentate de procurorii anticorupţie.

"Poliţiştii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA pun în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupţie. Printre suspecţi sunt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis.

Într-un alt dosar instrumentat de colegii de la DGA sub coordonarea procurorilor se efectuează cercetări ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, de spălare a banilor şi de constituire a unui grup infracţional organizat, săvârşite în perioada 2018-2020. Totodată, la acest moment, procurorii din cadrul DNA, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea, efectuează percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Vâlcea, într-o cauză referitoare la fapte de corupţie, divulgare de informaţii nedestinate publicităţii şi obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE. Este vorba de obţinerea de subvenţii de către mai multe persoane din judeţul Vâlcea, în perioada 2019-2020, în cadrul Programului Naţional", a declarat azi Dajbog.

La scurt timp după declaraţia de presă a purtătoarei de cuvânt, DNA a ieşit cu un comuniat oficial în care transmite că, cităm:

"Comunicarea publică a MAI cu privire la acţiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare.

Cu referire la anumite informaţii vehiculate în mass media, susţinute şi de o declaraţie de presă publicată pe pagina de internet a MAI, privind anchete penale desfăşurate de DNA, suntem în măsură să precizăm următoarele:

- Acţiunile operative ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt organizate şi conduse numai de procurorii DNA, instituţie de parchet independentă faţă de orice altă instituţie sau autoritate publică.

- Acţiunile DNA sunt desfăşurate în principal de către procurori împreună cu poliţia judiciară a direcţiei şi, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forţe poliţieneşti din cadrul MAI, în conformitate cu legea.

- La data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava desfăşoară activităţi de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară proprii şi cu sprijinul unor ofiţeri de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, delegaţi de procurorii DNA.

- Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz şi în limitele prevăzute de normele interne şi directivele UE în materie.

- În consecinţă, comunicarea publică a MAI cu privire la acţiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală şi se bazează pe presupuse surse judiciare.

La acest moment sunt în desfăşurare audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, unde au fost duse probe ridicate în urma percheziţiilor domiciliare.

DNA va oferi informaţii oficiale cu privire la încadrarea juridică şi la starea de fapt, în cursul zilei de azi, în momentul în care situaţia judiciară o va permite, după aprobarea procurorului de caz", informează DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne