Discuţii “constructive” între Casa Albă şi directorii giganţilor petrolieri privind preţurile mari la pompă: Un prim pas

Diesel
Diesel (Pixabay.com)

Întâlnirea de joi dintre directorii companiilor petroliere şi Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer M. Granholm, cu privire la preţurile ridicate ale gazelor de consum şi la capacitatea de rafinare a fost “constructivă”, chiar dacă nu a reuşit să producă un acord pentru a rezolva problema preţurilor la pompă, au declarat liderii industriei, relatează site-ul de ştiri Roll Call.

Casa Albă a convocat întâlnirea cu directorii de la Exxon Mobil, Chevron, BP şi Phillips 66, în contextul în care se confrunta cu presiuni politice din cauza preţului mediu al benzinei, care se situează la nivel naţional la 4,94 dolari pe galon, potrivit AAA, cu aproape 1,88 dolari mai mare decât media din această perioadă a anului trecut.

Miercuri, preşedintele Joe Biden a cerut companiilor să mărească capacitatea de rafinare, ca parte a unui efort mai amplu de reducere a preţului plătit de consumatori la pompă. De asemenea, el a cerut Congresului să adopte o lege prin care să renunţe la taxa pe benzină timp de 90 de zile şi a cerut statelor americane să facă acelaşi lucru.

În urma întâlnirii de la Departamentul pentru Energie, American Petroleum Institute şi American Fuel and Petrochemical Manufacturers au emis o declaraţie comună în care au afirmat că a avut loc o “discuţie constructivă”.

„În timp ce aceste provocări şi cauzele lor sunt complexe - de la războiul Rusiei din Ucraina la dezechilibrele de piaţă rămase de la Covid - rezultatele productive de astăzi ar trebui să trimită un semnal pozitiv către piaţă că SUA se angajează să investească pe termen lung într-o industrie de rafinare puternică în SUA şi să alinieze politicile pentru a reflecta acest angajament”, se arată în declaraţia grupurilor.

„Primul pas”

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că întâlnirea a fost un „prim pas” şi că Departamentul pentru Energie va continua discuţiile cu companiile.

„Întâlnirea a fost un dialog productiv, axat pe crearea unei oportunităţi pentru ca industria să colaboreze cu guvernul pentru a contribui la acordarea ajutorului necesar consumatorilor americani. Secretarul a precizat că administraţia consideră imperativ ca societăţile să crească oferta de gaze şi a reiterat că preşedintele este pregătit să acţioneze rapid şi decisiv, folosind instrumentele pe care le are la dispoziţie, după caz”, a adăugat Jean-Pierre.

Directorul general al Chevron, Mike Wirth, a declarat, la rândul său, că întâlnirea a fost „o conversaţie constructivă despre abordarea atât a problemelor pe termen scurt, cât şi a stabilităţii pe termen lung a pieţelor energetice”.

Comentariul a venit după ce Wirth i-a trimis marţi o scrisoare lui Biden în care a precizat că pentru a reduce preţurile ar fi nevoie de o schimbare de abordare şi în care a criticat Casa Albă pentru faptul că uneori aceasta a defăimat industria petrolieră. Ca răspuns, Biden a spus că Wirth a fost „uşor sensibil”.

„Nu am ştiut că îşi va răni sentimentele atât de repede”, a adăugat Biden.

Capacitatea de rafinare a atins un nivel record înainte de pandemie, dar de atunci a scăzut cu 5,4%, ajungând la minimul ultimilor opt ani, se arată într-un raport publicat marţi de Agenţia pentru Informaţii Energetice din SUA.

Casa Albă nu a spus public cât de mare este capacitatea suplimentară pe care doreşte să o introducă companiile petroliere. Preşedintele Biden a afirmat miercuri că speră că o combinaţie de scutiri de taxe federale şi de stat pentru carburanţi şi o producţie suplimentară din partea rafinăriilor ar putea reduce preţurile la pompă cu aproximativ 1 dolar pe galon.

API şi AFPM au declarat că rafinăriile americane funcţionează la o capacitate de 94% şi că instalaţiile au amânat proiectele de întreţinere şi modernizările pentru a satisface cererea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie