Diaconescu: Abţinerea Austriei de la vot la JAI ar permite intrarea României în Schengen

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a afirmat miercuri seara, la Digi24, că Austria ar putea ieşi din situaţia pe care a creat-o când a refuzat intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, soluţia fiind ca decizia să fie mutată de la Consiliul JAI de joi, la viitorul Consiliu European.

Concret, Diaconescu afirmă că acolo, o abţinere de la vot din partea Austriei ar permite României intrarea în Schengen fără să pară că prima ar fi renunţat la propriile argumente.

"Odată ce, de la nivelul cancelarului şi ministrului de Interne s-a anunţat o anumită decizie, era foarte greu de presupus că această decizie se schimbă la 180 de grade. M-a încurajat ideea că reuniunea ambasadorilor, COREPER, a fost de acord cu punerea pe agendă la Consiliul JAI din 8 decembrie - n.r.. De regulă, pe agendă la JAI se pune o temă care urmează să fie acceptată prin decizie de către toţi ceilalţi.

Deci, în momentul în care vii în JAI, nu vii la vot, în sensul că facem tur de masă şi ne exprimăm votul unul, altul. Nu! Ci pur şi simplu supun punctul de pe agendă spre discuţie - acceptarea României, Bulgariei şi Croaţiei ca membri Schengen. Dacă punctul de pe agendă nu comportă discuţii în rândul mesei, îl considerăm aprobat. Dacă încep discuţiile, care pot fi: în acest moment, România este puţin mai avansată decât Bulgaria, numai că trebuie să ne gândim ce fel de mecanism juridic aplicăm în ceea ce priveşte decuplarea României de Bulgaria, după care un alt stat, nu ştiu cine, spune: nu ţine de competenţa JAI-ului să facă acest lucru, deci trebuie să mutăm subiectul la Consiliu. Şi până când Consiliul nu se hotărăşte, amânăm decizia. Dau nişte exemple. Orice obiecţie în legătură cu procesul de lărgire înseamnă votăm cine este pentru. Dar dacă Austria se abţine, tace. Şi dacă tace, este consens de aprobare.

În momentul în care Austria face o obiecţie, tema pe care o induce, chiar dacă nu este direct legată de România, Bulgaria, devine temă de dezbatere în jurul mesei şi de aceea pentru Austria era important să fi reuşit să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi, ca să nu fie pusă în situaţia de a se exprima prima, de a fi singură. Pentru că, din câte ştiu, în acest moment, şi Germania, şi Franţa sunt de partea României, Bulgariei şi Croaţiei. Ambele state îşi exprimă nedumerirea în legătură cu poziţia Austriei. Deci Austria chiar se singularizează în acest moment", a explicat fostul şef al diplomaţiei române.

Totodată, Cristian Diaconescu a declarat că, în opinia sa, ar fi o greşeală dacă România ar fi acceptată în Schengen dar Bulgaria nu, explicând că "dacă primeşti România fără a primi Bulgaria, bulgarii au şi spus-o, intră într-o situaţie de respingere”.

Ei, imaginaţi-vă în acel moment ca un milion de oameni care merg spre nordul Greciei, Salonic, un milion de oameni care merg spre Trieste, spre Italia, vor primi un fel de vamă neagră, cum se spune, în Bulgaria", a adăugat fostul ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne