Der Spiegel: Numeroşi neonazişti luptă pentru Rusia în Ucraina

.
. (Captură ecran)

Vladimir Putin îşi justifică războiul de agresiune contra Ucrainei invocând nevoia de "denazificare" a ţării conduse de Volodimir Zelenski. Însă, un document intern al Serviciului Federal German de Informaţii (BND) arată că trupele Moscovei sunt susţinute de grupuri de extremă dreapta. Neonazişti, cum ar veni.

Se pare că numeroşi extremişti de dreapta şi neonazişti ruşi s-au alăturat invaziei ruse în Ucraina, susţine publicaţia Der Spiegel, care face trimitere la un raport confidenţial al Serviciului Federal de Informaţii (BND). Documentul de şapte pagini a fost trimis săptămâna trecută la mai multe ministere.

Potrivit BND, "Liga Imperială Rusă" şi grupul "Rusich" luptă împotriva armatei ucrainene. În plus, guvernul rus foloseşte cel puţin un "individ" de extremă dreapta în scopuri proprii, mai citează Der Spiegel din raport. Cooperarea cu aceste grupuri face ca motivul aparent al războiului, aşa-numita "denazificare" a Ucrainei, să sune absurd, scriu analiştii serviciului german de informaţii externe.

Documentul nu oferă nicio informaţie despre numărul de combatanţi de extremă dreapta. Cu toate acestea, raportul BND se referă la grupări şi unităţi.

Referitor la "Rusich", în raport se precizează că respectivul grup poate fi conectat cu mercenarii Grupului Wagner şi a luat parte la ostilităţile din Donbas în 2014-15 şi, probabil, şi în Siria. Luptătorii din Rusich au început să ia parte la lupte cel târziu la începutul lunii aprilie.