Deputat Pro România, pledoarie halucinantă pentru amânarea abrogării legii recursului compensatoriu

Alexandru Bălănescu
Alexandru Bălănescu (Epoch Times)

Deputatul Alexandru Bălănescu, fost PSD până de curând, actualmente Pro-România, a comparat abrogarea legii recursului compensatoriu cu desfiinţarea bisericilor. Comparaţia a fost făcută în cadrul şedinţei de marţi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, unde PSD a reuşit să amâne adoptarea unui raport pe marginea acestei legi care a scos de după gratii înainte de vreme în jur de 19.000 de deţinuţi, printre care criminali, violatori, tâlhari.

„Problema este din punct de vedere raţional-juridic. (...) Dvs. cereţi să se abroge legea 169. Problema este ce punem în locul ei? Aşa spunea şi Marin Preda: ‘Bine, bine, aţi desfiinţat bisericile, dar ce puneţi în locul lor?’. Deci desfiinţăm acest 169, dar ce punem în locul lui? Trebuie să existe şi soluţia asta. Eu pun această întrebare retoric, ca să fie clar”, a declarat Bălănescu.

Anterior, Bălănescu a pledat pentru amânarea raportului pe proiectul de lege vizând abrogarea legii recursului compensatoriu, proiect iniţiat de PNL şi a încercat să acrediteze ideea că mai degrabă judecătorii sunt responsabili că au eliberat mai devreme criminali şi infractori periculoşi, nu legea adoptată de fostul său partid, PSD.

"Deci nu e aşa simplu să spunem că recursul compensatoriu a pus în libertate atâţia criminali, violatori, infractori periculoşi. Nu de aicea... Codul Penal prevede că instanţa de judecată poate să dispună liberarea, şi numai instanţa de judecată. Dacă au apreciat magistraţii că s-au îndeplinit toate condiţiile de la textul special prevăzut care reglementează libertatea condiţionată, e o treabă a puterii judecătoreşti. Sigur că efectele acestei legi nu sunt dintre cele mai bune, sigur că au fost puşi în liberate oameni deosebit de periculoşi, sigur că există discuţii dacă nu cumva să modificăm, nu să abrogăm în totalitate, pentru că nu se poate pune niciodată egalitate între crimă, delapidare sau vreo infracţiune economică - evaziune de exemplu.

Oamenii deosebit de periculoşi trebuie exceptaţi, putem să-i exceptăm de la beneficiile acestei legi. Dacă statul ia în custodie pe cei care ispăşesc pedepse penale el trebuie să asigure şi condiţii fireşti. Şi atunci mi se pare că faţă de iniţiativa abrogării legii (care e bună în ceea ce mă priveşte) nu acum în 10 minute sau în jumătate de oră putem face discuţiile pentru o astfel de decizie care poate produce efecte nedorite.

Sigur că dacă ai în genă instinctul de criminal trebuie să fii ţinut în custodie de către stat, că unii au genetic acest lucru. Sigur că sunt periculoşi şi au fost puşi în libertate oameni deosebiţi (?!) de periculoşi. Dar şi judecătorul, dacă se confruntă cu această situaţie, chiar dacă abrogăm, nu îl pune cu 2 ani mai devreme, îl pune în liberate cu 3 ani mai târziu, şi îl mai ţine un an în puşcărie, asta rezolvă problema criminalului, diferenţa asta care se câştigă datorită condiţiilor inumane de executare a pedepsei?

Cred că raţiunea ne îndeamnă să gândim efectele pe care le produce faţă de instituţia principală a eliberării condiţionate şi faţă de posibilităţile pe care le are instanţa de a pune pe cineva în libertate condiţionată... Legea spune "poate fi pus în libertate" şi instanţa a depus punerea în libertate a acestora... nu pe baza recursului, a influenţat oarecum o parte din pedeapsă... dar şi condamnatul pentru crimă are dreptul la libertatea condiţionată... e un drept legal pe care acesta îl are şi pe care judecătorul îl cenzurează. (...) Eu v-aş propune ca această situaţie de modificare... de desfiinţare a acestei legi să fie amânată, să chibzuim mai mult şi cred nu bate nimeni de urgenţă la uşă ca să hotărâm astăzi şi să facem raport cu privire la această situaţie", a declarat deputatul.

Reamintim că, pe de altă parte, deputatul USR Stelian Ion a atras atenţia într-un interviu acordat Epoch Times, la finele şedinţei Comisiei Juridic, că în timp ce PSD şi aliaţii săi tergiversează o decizie pe recursul compensatoriu, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acesti legi.

"Peste 800 de criminali au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, peste 500 de violatori. Astăzi, mâine, poimâine se pot elibera alţi şi alţi deţinuţi. Această lege trebuie abrogată în integralitatea ei", a explicat Stelian Ion, pentru Epoch Times. Inteviul video poate fi vizionat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne