"Deocamdată asistăm la un teatru de păpuşi" - Lăzăroiu prezintă "soluţia corectă" pentru ieşirea din criză

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu susţine că soluţia corectă pentru ieşirea din criza actuală este chiar cea propusă de social-democraţii conduşi de Marcel Ciolacu. Deşi nici ei nu cred în ea.

"Mai bine să începem cu soluţia, ca să înţelegem că, deocamdată, asistăm la un teatru de păpuşi. Soluţia este cea propusă de PSD. Alegeri anticipate în primăvară şi guvern tehnocrat, cu mandat limitat, care să ne treacă de iarnă (criza preţurilor la energie) şi de valul al patrulea de pandemie. Nu discut sinceritatea propunerii PSD. Cunoscându-i, ştiu bine că nici ei nu cred în ea. Dar soluţia e corectă. Iată de ce. Orbiţi de prezent, nu înţelegem contextul mai larg. Noi nu ne confruntăm azi doar cu o criză sanitară şi cu un puseu inflaţionist. O să trecem şi valul al patrulea, şi iarna, dar ce ne facem după? Pentru că, 'după', o să avem acelaşi deficit bugetar şi aceeaşi nevoie de reforme structurale (administraţie, salarii, pensii, justiţie etc.), prinse de altfel în PNRR, programul care ar putea să ne salveze cu o injecţie generoasă de bani ieftini sau gratis", a declarat Lăzăroiu.

Potrivit fostului consilier prezidenţial, aceste reforme, precum şi diminuarea treptată a deficitului, nu pot fi realizate decât cu o majoritate parlamentară asumată.

"Această majoritate pare imposibilă în acest moment. Un guvern minoritar nu va reuşi, fie că se cheamă Cioloş, Cîţu sau Rafila. Avem vreo garanţie că, din alegerile anticipate, va rezulta o combinaţie majoritară mai solidă? Nu, n-avem, dar aşa e în democraţie, când se ajunge la blocaj - te întorci la popor de câte ori e nevoie. E adevărat că putem analiza ceva mai în profunzime blocajul. Chiar avem un blocaj în momentul ăsta? Dacă ne uităm mai bine, blocajul e generat mai mult de interesele politicienilor, nu de interesele alegătorilor care i-au trimis în parlament. Există în acest moment două majorităţi posibile, amândouă transparente: PNL-USR-UDMR şi PSD-PNL (în ordinea asta, cu premier la PSD)", a continuat Lăzăroiu.

Analistul a explicat că prima majoritate ar fi posibilă dacă PNL ar înţelege ce înseamnă guvern de coaliţie, mai ales că e al doilea partid ca număr de parlamentari, nici pe departe câştigătorul alegerilor.

"A doua ar fi posibilă dacă PSD şi PNL n-ar mai juca sceneta 'adversarilor pe veci', când tot satul ştie că ei dorm noaptea în acelaşi pat. Ar fi posibilă dacă PSD s-ar dovedi măcar o dată în 30 de ani responsabil şi n-ar mai lăsa pe alţii să strângă gunoiul după ei (mare parte din deficitul bugetar actual s-a rostogolit de la geniala lor creştere bazată pe consum). Ar fi posibilă dacă PNL ar admite că, având doar 25% în alegeri, nu poţi emite pretenţii pentru premier. După cum vedeţi, condiţiile de realizare a celor două majorităţi depind mai mult de orgoliile, hachiţele şi fanteziile propagandistice ale liderilor politici şi nu de interesele electorilor care i-au trimis la Bucureşti să legifereze. Dar, reţineţi, un guvern minoritar (indiferent ce partid l-ar asuma) este cea mai proastă soluţie pentru următorii trei ani. De fapt, nici măcar nu e o soluţie. E o problemă care se adaugă la celelalte", a conchis Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne