Denunţătorul lui Florian Coldea, noi detalii despre acest dosar. Cine este omul de afaceri chinez Wang Yan audiat la DNA

Florian Coldea (Epoch Times România)
Andrei Popescu
29.05.2024
Se încarcă player-ul...

Cătălin Hideg, omul de afaceri care i-a denunţat pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, este audiat, miercuri, la DNA, unde a depus trei telefoane mobile cu care a realizat înregistrările de la dosar. La sosire, el le-a declarat jurnaliştilor că cel care i-a făcut cunoştinţă cu Florian Coldea este “un afacerist chinez”.

“În acest moment se procedează la percheziţia informatică a echipamentelor audio şi video pe care le-am depus şi trebuie să facem acest demers. Vorbim de telefoane care trebuie copiate în serverele de la Parchetul Naţional Anticorupţie, pentru a fi declarate ca probe oficiale. Sunt telefoanele cu care am făcut înregistrările”, a declarat Hideg, citat de News.ro, precizând că este vorba despre trei telefoane mobile.

De asemenea, întrebat dacă este posibil ca şi el să fi fost înregistrat în momentul în care a discutat cu Dumitru Dumbravă în biroul acestuia, Hideg a spus:

“Chiar am fost impresionat, că nu am văzut niciodată în viaţa mea atât de multe gadgeturi, atât de multe tablete şi telefoane, diverse modele, undeva la 40-50 de instrumente erau pe masă, pe lângă televizor, peste tot. Deci e posibil. Probabil că domnul Dumbravă avea, cred, cum fac majoritatea oamenilor care au ceva de ascuns sau au ceva secrete de vorbit cu anumite persoane, cred că folosea câte un telefon pentru... poate un telefon să vorbească cu o singură persoană. Probabil că erau cartele speciale să vorbească cu fiecare persoană, în parte, că altfel nu-mi imaginez de ce trebuia să aibă atât de multe telefoane”.

Totodată, Hideg le-a mai declarat jurnaliştilor că cel care i-a făcut cunoştinţă cu Florian Coldea este “un afacerist chinez”. Conform Aleph News, ar fi vorba de fi Wang Yan, care a fost audiat marţi.

Wang Yan este un om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetăţenia română în 2012, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională. Însă în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producţii de concentrat de cupru, pentru societatea Merlion Resources din Hong Kong.

Potrivit Aleph News, Wang Yan i-a făcut lui Hideg “lipeala” cu Coldea la o tavernă în Bucureşti, undeva în nordul Bucureştiului. Chiar Ambasada Chinei face referire că Wang Yan era preşedintele Camerei de Comerţ româno-chinez în această speţă, mai ales când i s-a retras cetăţenia la propunerea SRI. În prezent e în Bucureşti şi face tot felul de lucruri, intermedieri.

Florian Coldea, generalul în rezervă Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în prima instanţă într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziţii în pandemie.

Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanţă firmele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanţă. Din aceşti 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informaţiilor G4Media.

Procurorii DNA susţin că avocatul Trăilă şi consultanţii Coldea şi Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obţină o condamnare cu suspendare şi să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informaţiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în prima instanţă şi apoi a făcut denunţ la DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor