Decizie-şoc în justiţie: Sentinţa prin care a fost condamnat Voiculescu, suspendată. Recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro, în aer

Dan Voiculescu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.05.2024

Tribunalul Bucureşti a suspendat sentinţa penală în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care mogulul media Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare.

În consecinţă, a fost supendată şi recuperarea prejudiciului de 60 milioane de euro.

Decizia instanţei nu este însă definitivă.

"În temeiul dispoziţiilor art.460 alin.1 C.proc.pen. dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012. În temeiul art. 275 alin.3 C.proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare", se arată pe portaul instanţei.

Miza finală este revizuirea sentinţei din dosar, ceea ce ar însemna că Dan Voiculescu scapă şi de plata prejudiciului şi de condamnarea penală.

În dosar, Dan Voiculescu a făcut doar trei ani de puşcărie pentru spălare de bani înainte de a fi eliberat. La rândul său, statul român a recuperat - cu greu - doar o parte din prejudiciul cauzat de privatizarea frauduloasă a ICA.

Dan Voiculescu poate scăpa de condamnare. Cum s-a ajuns aici?

În 2021, Jean Cătălin Sandu, fost şef al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, a făcut o cerere de revizuire a sentinţei penale din dosarul ICA.

Potrivit G4media, pe 12 februarie Tribunalul Bucureşti a admis în principiu o cerere de revizuire a sentinţei definitive de condamnare din dosarul lui Dan Voiculescu. Dacă va fi admisă şi pe fond, condamnarea ar putea fi anulată, Voiculescu poate cere despăgubiri pentru puşcăria făcută, iar banii confiscaţi i se dau înapoi.

Decizia în acest caz ar putea veni la termenul din 3 iulie anunţat în dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor