De ce a pierdut Cristoiu procesul contra istoricului care a susţinut că a colaborat cu fosta Securitate

Ion Cristoiu
Ion Cristoiu (Epoch Times România)

Fondatorul ziarului Evenimentul Zilei, Ion Cristoiu, l-a dat în judecată pe istoricul Mădălin Hodor, după ce acesta a declarat pentru Newsweek România că jurnalistul este menţionat, în documente din arhiva fostei Securităţi, ca fiind una dintre sursele acesteia. În 2019, fondatorul EvZ a pierdut definitiv procesul. Iar acum, instanţa şi-a motivat decizia, relatează Newsweek.

„Faptele esenţiale reţinute de instanţele de fond arată că pârâtul Hodor Mădălin Vasile a acordat un interviu la data de 28.05.2018, publicat on line de Newsweek, interviu intitulat ‘Mădălin Hodor confirmă: Ion Cristoiu a fost sursă a Securităţii’, în cuprinsul căruia a făcut referire la menţionarea reclamantului pe una dintre listele ce cuprind sursele fostei Securităţi a statului comunist la care s-a renunţat în anul 1985, apreciind că aceasta implică existenţa calităţii sale de sursă anterior momentului evocat.

Instanţele de fond au reţinut cu privire la aceste împrejurări că faptele pârâtului Hodor nu au caracter ilicit, deoarece ele se încadrează în limitele exercitării fireşti a dreptului la libera exprimare al pârâtului, cuprinzând afirmaţii factuale, susceptibile de proba verităţii şi nu judecăţi de valoare, afirmaţiile fiind probate cu depunerea la dosar a înscrisurilor în discuţie”, a precizat judecătorul în motivarea sentinţei, publicată de Mădălin Hodor.

De asemenea, judecătorul a menţionat că pe lângă înscrisuri, instanţele au înlăturat susţinerile reclamantului cu privire la caracterul fals al primei file a dosarului organizatoric - Liste colaboratori cota SIE 41448 CM, reţinând că acesta nu s-a înscris în fals în termenul legal, dar au constatat totodată că împrejurările relatate de pârât presei nu rezultă cu precădere din înscrisul contestat, ci (şi) din alte înscrisuri, depuse la dosarul cauzei.

„Curtea observă că Tribunalul a arătat în mod just că nu se putea cere pârâtului Hodor să aibă o îndoială rezonabilă cu privire la aceste aspecte, cât timp înscrisurile ce au stat la baza afirmaţiilor cuprinse în interviu au provenit din arhivele puse la dispoziţia CNSAS, a căror studiere i s-a permis în calitate de cercetător. De altfel, pe parcursul procesului veridicitatea acestor înscrisuri nu a fost contestată în mod real şi eficace de reclamant, astfel încât, în coordonatele faptice trasate de instanţele de fond, rezultă că, într-adevăr, toate afirmaţiile pârâtului se limitează la informaţiile extrase din documentele prezentate de CNSAS judecătoriei, că nu cuprind speculaţii, judecăţi de valoare şi nici măcar fapte în afara celor înscrise în respectivele documente”, se mai arată în motivarea instanţei.

Reamintim că, într-un interviu acordat Newsweek România şi publicat în 2018, cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor a afirmat că Ion Cristoiu s-a numărat printre sursele fostei Securităţi şi că va publica în curând documentul care demonstrează acest lucru.

Ulterior, Newsweek a publicat o serie de documente depuse de CNSAS la dosarul în care cei doi se judecau, acte solicitate de instanţă. În aceste documente din arhiva fostei Securităţi, Ion Cristoiu este menţionat că sursa “Coroiu”.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne