Daniel Constantin: Vom discuta reducerea TVA la pâine cu FMI la următoarea vizită a delegaţiei

Daniel Constantin (Mihut Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
15.01.2013

Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat că România va discuta cu delegaţia FMI din luna martie-aprilie despre o reducere a TVA la produsele de panificaţie, urmând ca în semestrul al doilea din 2013 să fie introdus un proiect ”experimental” ce va duce cota TVA la acest sector la 9%.

Întrebat dacă a discutat în cadrul Guvernului despre reducerea TVA-ului la produsele de panificaţie, Constantin a explicat: ”Da, am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. Este o discuţie destul de avansată în momentul de faţă între Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe. Aducem de fiecare dată în atenţia premierului rezultatele la care am ajuns, propunerea este, cel puţin propunerea la care am ajuns în momentul de faţă este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pe tot lanţul de producţie, un TVA redus la 9% aşa cum ne-am angajat şi în programul de guvernare”.

El a mai subliniat că reducerea experimentală în semestrul al doilea al anului 2013 pentru produsele de panificaţie se datorează faptului că în acest sector se înregistrează cel mai mare procent de evaziune fiscală, procent ce ajunge până la 70%. ”Asta înseamnă la cereale, înseamnă la morărit şi înseamnă la panificaţie, repet, la acele produse care sunt destinate exclusiv consumului de pâine pentru că acolo există evaziune fiscală foarte mare. Calculele noastre arată că evaziunea bazată pe consumul mediu care se înregistrează la nivel european, după cum ştiţi în România se consumă ceva mai multă pâine, dar mergem pe acele calcule-media la nivel european de consum, bazându-ne pe aceste cifre, în momentul de faţă putem constata că avem o evaziune fiscală undeva în jur de 70%”, a mai explicat ministrul agriculturii.

Mai mult, acesta a punctat că această măsură nu va fi discutată cu delegaţia FMI aflată la Bucureşti în această lună, Constantin precizând că acest lucru va fi prezentat Fondului ”probabil atunci când vom negocia un nou acord”. ”Vreau să punctez, nu va constitui o discuţie cu FMI în luna ianuarie. Această temă nu va fi pe masa discuţiilor, probabil atunci când vom negocia un nou acord, vom discuta şi această măsură pe care vrem s-o introducem”, a explicat liderul PC.

Cât despre amânarea până la o viitoare întâlnire cu FMI pe această temă, Constantin a adăugat că până la acel moment vor fi finalizate calculele şi evaluările privind impactul economic şi social al acestei măsuri. ”Sunt foarte multe calcule pe care trebuie să le finalizăm, sunt foarte multe evaluări pe care trebuie să le facem asupra impactului introducerii acestei măsuri, după ce vom termina aceste lucruri, probabil în luna martie, apilie, când vom avea o nouă discuţie cu reprezentanţii FMi vom pune pe masa discuţiilor şi această propunere”, a mai spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor