Curtea de Conturi a constatat nereguli la toate cele 7 programe operaţionale

Epoch Times România
01.02.2013

Curtea de Conturi a constatat nereguli la toate cele 7 programe operaţionale finanţate din fonduri europene, POR, POS CCE, POS DRU, POS Transport, POS Mediu, PO AT şi PO DCA.

Obligaţiile Autorităţii de Audit în raport cu prevederile comunitare aplicabile pentru fondurile structurale şi de coeziune vizează în principal, realizarea de acţiuni de audit de sistem şi audit de operaţiuni. Comisia Europeană este informată cu privire la rezultatele acestor acţiuni prin intermediul raportului anual de control, care este însoţit de opinia de audit formulată la nivel de program operaţional şi vizează atât funcţionarea efectivă a sistemului de management şi control cât şi legalitatea, realitatea şi regularitatea cheltuielilor efectuate în cadrul programului şi declarate Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Sectorial Mediu, în urma derulării misiunii de audit de sistem au fost constatate deficienţe atât la nivelul Autorităţii de Management (AM) cât şi la nivelul Organismelor Intermediare (OI).

Principalele deficienţe la nivelul Autorităţii de Management sunt fluctuaţia mare a personalului necesar pentru buna desfăşurare a activităţii, existenţa unor cereri de finanţare în cazul unor proiecte de asistenţă tehnică, care, după ce au fost declarate admise, au fost modificate sau incluse în alte cereri de finanţare, fără ca cererile de finanţare iniţiale să fie anulate, iar verificările de management ale AM asupra procedurilor de achiziţie publică ale beneficiarilor finali nu au asigurat în toate cazurile identificarea şi corectarea neregulilor datorate nerespectării legislaţiei în materia achiziţiilor publice şi conflictului de interese.

La nivel procedural s-a constatat că procedura de licitare-contractare de la nivelul AM POS Mediu nu conţine prevederi în ceea ce priveşte verificarea îndeplinirii regulilor de achiziţie publică, în cazul solicitării la rambursare a unor cheltuieli efectuate în cadrul unor contracte de servicii atribuite de către alte compartimente din cadrul AM(OI POS Mediu. Totodată, listele de verificare cu privire la modificările intervenite prin intermediul actelor adiţionale la contractele de achiziţie publică, nu sunt detaliate astfel încât să ofere suficientă asigurare asupra tuturor modificărilor intervenite.

Cu privire la nereguli s-a constatat că registrul de nereguli şi cel al debitorilor nu au fost completate cu informaţiile specifice neregulilor constatate în cazul proiectelor finanţate din Axa Prioritară 1, pentru care au fost aplicate corecţii financiare, urmare a utilizării criteriului „experienţei experţilor” ca factor de evaluare pentru atribuirea contractelor de servicii, la nivel de AM.

În ceea ce priveşte organismele intermediate, s-au constatat deficienţe la OI POS Mediu Sibiu, la OI Bucureşti, OI Craiova şi OI Piteşti.

Auditul de operaţiuni a vizat cheltuielile declarate Comisiei Europene în anul 2011 în valoare de 124.753 mii euro. Eşantionul de proiecte auditat a cuprins 55 de cereri de rambursare ale beneficiarilor cu o valoare a cheltuielilor declarate de 61.844 mii euro ceea ce reprezintă 49,75% din cheltuielile declarate în anul 2011.

În cadrul cheltuielilor verificate, suma totală a neregulilor identificate care au afectat cheltuielile anului 2011, este de 2.579 mii euro. Totodată, au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei comunitare şi)sau naţionale în domeniul achiziţiilor publice pentru contracte cu o valoare totală de 157.607 mii euro. Pentru deficienţele constatate, Autoritatea de Audit a aplicat corecţii financiare în valoare totală de 8.241 mii euro, impactul financiar în cheltuielile declarate în anul 2011 al acestor corecţii fiind de 2.557 mii euro.

În cazul Programului Operaţional Sectorial Transport, deficienţele constatate au vizat în principal verificările de management ale AM. Astfel, verificările de management ale AM asupra procedurilor de achiziţie publică derulate de beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul POST, nu au asigurat în unele cazuri, identificarea şi corectarea unor nereguli datorate nerespectării de către autorităţile contractante a legislaţiei în materia achiziţiilor publice, fapt ce a condus la autorizarea unor cheltuieli neeligibile.

Auditul de operaţiuni a vizat cheltuielile declarate Comisiei Europene în anul 2011 aferente proiectelor finanţate în cadrul POS Transport. În anul 2011, pentru POS Transport au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în sumă totală de 330.678 mii euro. Eşantionul de proiecte auditat a cuprins 10 cereri de rambursare transmise de 6 beneficiari, cu o valoare a cheltuielilor declarate de 281.656 mii euro, ceea ce reprezintă 85,17% din cheltuielile declarate în anul 2011. Cu ocazia verificărilor efectuate au fost constatate nereguli cu impact financiar în cheltuielile declarate în anul 2011 în sumă de 3.585 mii euro, din care corecţii financiare aferente achiziţiilor publice în sumă de 1.845 mii euro şi cheltuieli neeligibile determinate de nerespectarea regulilor de eligibilitate în sumă de 1.740 mii euro.

Au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei comunitare şi(sau naţionale în domeniul achiziţiilor publice pentru contracte cu o valoare totală de 241.862 mii euro. Pentru deficienţele constatate, Autoritatea de Audit a aplicat corecţii financiare în valoare totală de 12.150 mii euro, impactul financiar în cheltuielile declarate în anul 2011 al acestor corecţii fiind de 1.845 mii euro. Pentru Construcţia Autostrăzii Orăştie – Sibiu, Lot 1, s-a propus o corecţie financiară de 6.331 mii euro reprezentând 5% din valoarea contractului, din care 950 mii euro reprezintă corecţie aferentă cheltuielilor declarate în 2011, iar pentru Construcţia Autostrăzii Orăştie – Sibiu, Lot 4, s-a propus o corecţie financiară de 5.570 mii euro reprezentând 5% din valoarea contractului, din care 836 mii euro reprezintă corecţie aferentă cheltuielilor declarate în 2011.

În plus, au fost descoperite cheltuieli neeligibile la mai multe proiecte.

În cazul Programului Operaţional Regional, la nivelul Autorităţii de Management dar şi la nivelul Organismelor Intermediare, principalele deficienţe constatate au vizat eficienţa verificărilor efectuate atât la nivelul AM cât şi la nivelul OI, care au identificat doar parţial nereguli din sfera achiziţiilor publice.

Astfel, în urma verificărilor efectuate de Autoritatea de Audit, au fost identificate nereguli suplimentare care nu au fost detectate prin verificările realizate de către autoritatea de management)organismele intermediare. Principalele tipuri de nereguli identificate de către Autoritatea de Audit, se referă la: nerespectarea prevederilor privind reducerea termenelor limită de depunere a ofertelor, impunerea de cerinţe restrictive la criteriile de calificare prin documentaţia de atribuire, utilizarea criteriului „experienţa experţilor” ca factor de evaluare, tratament neegal acordat ofertanţilor(neîndeplinirea de către oferta câştigătoare a cerinţelor minime de calificare şi selecţie, utilizarea unor factori de evaluare)selecţie nelegali, încheierea de acte adiţionale la contractele iniţiale prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, fără ca lucrările suplimentare să fie datorate unor circumstanţe imprevizibile şi conflictul de interese.

În 2011, pentru POR au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în valoare de 313.448 mii euro. Eşantionul de proiecte auditat a cuprins 139 de cereri de rambursare ale beneficiarilor cu o valoare a cheltuielilor declarate de 95.237 mii euro, ceea ce reprezintă 30,38% din cheltuielile declarate în anul 2011.

În urma verificărilor efectuate, s-au constatat deficienţe cu impact financiar în cheltuielile aferente anului 2011 în sumă de 4.777 mii euro. Principalele constatări rezultate în urma verificărilor efectuate au vizat abateri de la prevederile legislaţiei comunitare şi(sau naţionale în domeniul achiziţiilor publice în sumă de 4.517 mii euro şi efectuarea de
către beneficiari a unor cheltuieli apreciate ca fiind neeligibile în sumă de 260 mii euro.

Curtea de Conturi a constatat abateri de la prevederile legislaţiei comunitare şi(sau naţionale în domeniul achiziţiilor publice pentru contracte cu o valoare totală de 187.382 mii euro. Pentru deficienţele constatate, Autoritatea de Audit a aplicat corecţii financiare în valoare totală de 22.940 mii euro.

În cazul POS CCE, la nivelul Autorităţii de Management, în cadrul auditului de sistem ce a vizat funcţionarea sistemului de management şi control al POS CCE, principalele deficienţe constatate au vizat verificarea necorespunzătoare a procedurilor de achiziţie publică, nefiind identificate toate cazurile de nereguli existente, înregistrarea de întârzieri majore în procesul de verificare şi aprobare la plată a CR la nivelul AM, iar în unele cazuri, clarificările făcute de AM la reverificarea cererilor de rambursare transmise de Organismele Intermediare, sunt fie incorecte, fie sunt formulate neclar/defectuos.

La nivelul Organismelor Intermediare principalele deficienţe constatate au vizat, printre altele, delegarea către OI IMM a atribuţiei de verificare administrativă a cererilor de rambursare, fără o analiză clară şi concisă a activităţii desfăşurate de ofiţerii OI IMM, din care să rezulte că aceştia au capacitatea şi pregătirea necesară pentru a realiza o verificare adecvată şi de încredere a cererilor de rambursare, lipsa unei analize a gradului de încărcare a ofiţerilor de verificare din cadrul OI IMM, inclusiv a experţilor externi utilizaţi în verificarea administrativă, având în vedere volumul mare al cererilor de rambursare, procesate la nivelul OI IMM şi lipsa unui contract de expertiză externă şi numărul ridicat de proiecte depuse pot duce la înregistrarea de întârzieri majore în evaluarea proiectelor depuse şi la afectarea calităţii(corectitudinii evaluării (OI PSI).

Au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei comunitare şi)sau naţionale în domeniul achiziţiilor pentru contracte cu o valoare totală de 3.046 mii euro, pentru care Autoritatea de Audit a aplicat corecţii financiare în valoare totală de 2.672 mii euro, impactul financiar în cheltuielile declarate în anul 2011 al acestor corecţii fiind de 1.739 mii euro.

În cazul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică, ka nivelul Autorităţii de Management, principalele deficienţe constatate au vizat aspecte procedurale precum: nerespectarea termenelor şi a numărului de acţiuni de verificare la faţa locului, stabilite prin planurile lunare şi întârzieri în actualizarea organigramei şi a regulamentului de organizare şi funcţionare, ca urmare a schimbărilor instituţionale intervenite.

În anul 2011, pentru PO AT au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în sumă totală de 12.518 mii euro. Eşantionul de proiecte auditat a cuprins 73 de cereri de rambursare cu o valoare a cheltuielilor declarate de 7.381 mii euro, ceea ce reprezintă 58,97% din cheltuielile declarate în anul 2011. În urma verificărilor efectuate, deficienţele cu impact financiar sunt în valoare de 84 mii euro. Principalele deficienţe constatate urmare auditului de operaţiuni au vizat efectuarea de către beneficiari a unor cheltuieli apreciate ca fiind neeligibile.

În cazul POS DRU, la nivelul Autorităţii de Management, în cadrul auditului de sistem ce a vizat funcţionarea sistemului de management şi control al POSDRU, principalele deficienţe constatate se referă la procesul de evaluare şi selecţie şi la verificările de management.

Urmare a analizării a 49 de proiecte aprobate condiţionat în cadrul unui apel de proiecte, a rezultat că pentru un număr de 5 proiecte se impun acţiuni suplimentare pentru clarificarea tuturor observaţiilor evaluatorilor care au condus la aprobarea condiţionată. Contestaţiile depuse în cazul proiectelor de grant respinse în urma procesului de evaluare a cererilor de finanţare au fost soluţionate cu întârziere.

Întârzieri au fost şi la încheierea contractelor de finanţare pentru cererile de ajutor de stat şi cererile de finanţare aprobate. Astfel, în cadrul unei linii de finanţare un număr de 163 de proiecte se aflau la data misiunii pe teren în proces de contractare, iar în cadrul unei alte linii de finanţare din cele 250 de proiecte pentru care evaluarea s-a încheiat în luna aprilie 2011, un număr de 223 erau în proces de contractare, ceea ce reprezintă 89,2%.

Deficienţe sunt şi la cele 3 Organisme Intermediare Centrale, dar şi la nivelul celor 8 Organisme Intermediare Regionale.

În anul 2011, pentru POS DRU au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în sumă totală de 183.902 mii euro. Eşantionul de proiecte auditat a cuprins 140 de cereri de rambursare, cu o valoare a cheltuielilor declarate de 27.738 mii euro, reprezentând 15,08% din totalul cheltuielilor declarate în anul 2011.

În urma verificărilor efectuate principalele aspecte constatate au vizat deficienţe cu privire la procesul de evaluare şi selecţie prin admiterea la finanţare a unor proiecte neeligibile sau prin includerea în ghidurile solicitantului a unor categorii de cheltuieli care contravin regulamentelor europene, efectuarea şi solicitarea la rambursare a unor cheltuieli neeligibile şi nerespectarea procedurilor privind achiziţiile publice.

Principalele categorii de deficienţe care compun suma totală de 2.070 mii euro a neregulilor care au afectat cheltuielile anului 2011 sunt corecţii financiare stabilite pentru neregulile identificate în domeniul achiziţiilor publice în valoare de 159 mii euro şi cheltuieli neeligibile detectate cu ocazia auditului de operaţiuni, de 1.911 mii euro.

În cazul PO DCA, la nivelul Autorităţii de Management, principalele deficienţe constatate au vizat următoarele verificări de management şi capacitatea administrativă.

În anul 2011, pentru PO DCA au fost declarate Comisiei Europene cheltuieli în sumă totală de 15.584 mii euro. Eşantionul de proiecte auditat a cuprins 51 de cereri de rambursare, cu o valoare a cheltuielilor declarate de 7.922 mii euro, reprezentând 50,8% din totalul cheltuielilor declarate în anul 2011.

În urma verificărilor efectuate au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă totală de 1.071 mii euro. Principalele deficienţe au vizat sfera achiziţiilor publice fiind detectate nereguli în sumă de 574 mii euro, precum şi efectuarea şi declararea unor cheltuieli neeligibile în sumă de 497 mii euro.

În ceea ce priveşte acest aspect au fost constatate abateri de la prevederile legislaţiei comunitare şi(sau naţionale în domeniul achiziţiilor pentru contracte cu o valoare totală de 4.800 mii euro. Pentru deficienţele constatate, Autoritatea de Audit a aplicat corecţii financiare în valoare totală de 1.049 mii euro, impactul financiar în cheltuielile declarate în anul 2011 al acestor corecţii este de 574 mii euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor