Cunoscuta publicaţie rusă Novaya Gazeta îşi suspendă activitatea până la "sfârşitul operaţiunii speciale din Ucraina"

Logo-ul ziarului rusesc Novaya Gazeta
Logo-ul ziarului rusesc Novaya Gazeta (Captură Imagine)

Novaya Gazeta, ziarul rusesc al cărui director, Dmitri Muratov, a fost distins anul trecut cu Premiul Nobel pentru Pace, a anunţat că îşi va suspenda activitatea până la "sfârşitul operaţiunii speciale din Ucraina".

Această decizie vine după ce ziarul a primit un al doilea avertisment oficial din partea autorităţii ruse de supraveghere a comunicaţiilor de stat, Roskomnadzor.

Roskomnadzor a declarat că Novaya Gazeta nu a reuşit să marcheze o organizaţie neguvernamentală menţionată într-unul dintre articolele sale ca "agent străin", în conformitate cu legislaţia rusă.

Reamintim că, în Rusia, presa, jurnaliştii care publică informaţii reale despre războiul din Ucraina riscă pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea de "informaţii false". În Rusia, oamenii văd la televizor doar versiunea oficială a Kremlinului despre invazie, prezentată drept "denazificarea" Ucrainei.

Ruşilor li se vorbeşte despre „eroismul şi curajul” soldaţilor ruşi iar propaganda difuzează filmuleţe din care să reiasă cât de bine hrăniţi şi aprovizionaţi sunt aceştia, în condiţiile în care pe reţelele sociale au circulat filmuleţe cu militari ruşi înfometaţi care fură din magazine sau vânează găini prin curţile "naziştilor" ucraineni.