Cum se va numi noua coaliţie de guvernare şi cum se vor "roti" miniştrii [Surse]

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Noua coaliţie guvernamentală formată din PSD, PNL, UDMR se va numi „Coaliţia Naţională pentru România” şi va fi condusă, alternativ, de doi premieri, de la PNL şi PSD în perioada 2021-2024, informează Digi24, citând un draft al acordului politic ce va fi semnat joi dimineaţă de şefii celor trei partide şi al grupului parlamentar al minorităţilor.

Potrivit sursei citate, primul premier va fi Nicolae Ionel Ciucă (PNL), cu un mandat care expiră pe 25 mai 2023, iar cel de-al doilea, propus de social-democraţi, va fi în fruntea Guvernului până la alegerile generale din 2024.

„Primul candidat la funcţia de Prim-Ministru, din partea PNL, susţinut de cele 4 formaţiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024”, se arată în documentul menţionat.

La schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi membrii cabinetului, astfel: vicepremierul din partea PSD (în prezent, Sorin Grindeanu) va fi înlocuit de un vicepremier PNL.

Concomitent, va avea loc o rocadă Transporturi-Fonduri Europene: ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, va fi înlocuit cu un ministru propus de PNL, iar social-democraţii vor prelua de la liberali Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, condus până în 2023 de Dan Vîlceanu.

„Ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se mai arată în acordul politic.

Premierul şi vicepremierii vor stabili împreună agenda şedinţelor de guvern.

Articolul complet aici.