Costel Alexe, despre dezastrul de la Brazi: Nu voi tolera ca viaţa oamenilor să fie pusă în pericol

Costel Alexe
Costel Alexe (Epoch Times România)

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, vineri, că va trimite organelor de cercetare penală dosarul cu rezultatele evaluării efectuate de Corpul de Control al ministerului asupra situaţiei legate de incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, unde, de exemplu, deşeurile medicale “erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deşeuri”, în loc să fie depozitate în camera frigorifică până la incinerare.

“Am declarat-o public în nenumărate rânduri şi vreau să fie cât se poate de clar: în mandatul meu de ministru nu voi tolera ca viaţa oamenilor să fie pusă în pericol şi nu voi accepta nici abateri de la rigorile legii din partea personalului aflat în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. De la preluarea mandatului de ministru zeci de locuitori din zonă mi-au semnalat situaţia extrem de gravă de la Brazi şi totodată mass media a relatat amplu situaţia surprinsă incognito aici în mai multe rânduri. Nu ne jucăm cu viaţa oamenilor, mai ales că statistica poluării şi a afecţiunilor respiratorii este la cote alarmante”, a precizat ministrul.

Costel Alexe a mai afirmat că, în decembrie 2019, a dispus două controale, unul pe fond, “condus de Garda Naţională de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu Bucureşti, la operatorul economic pentru a verifica sesizările şi totodată am trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica dacă în ultimii ani instituţiile din subordinea Ministerului Mediului şi-au făcut treaba cu profesionalism şi şi-au îndeplinit sarcinile prevăzute prin lege de verificare şi sancţionare a oricăror abateri”.

De altfel, ministrul Mediului a declarat că a dorit să aibă o imagine de ansamblu înainte şi să aibă toate datele necesare înainte să iasă public şi să ia măsuri în interesul locuitorilor din zonă, adăugând că, în acest sens, subliniază următoarele aspecte:

1. În ultimii ani operatorul economic a fost în mai multe rând vizat atât de controale de rutină cât şi în urma sesizărilor, fiind dispuse sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea măsurilor impuse şi a conformării instalaţiei, precum şi a nerespectării regimului deşeurilor.

2. Deşi avea obligaţia ca deşeurile medicale, până la incinerare, să fie depozitate în camera frigorifică, ele erau depozitate pe o platformă sub cerul liber alături de celelalte deşeuri.

3. Deşi avea obligaţia de a depozita pe o platformă betonată de 480 mp, deşeurile erau depozitate neconform, pe o suprafaţă neamenajată, de 10 ori mai mare, aproximativ 5000 mp, inclusiv pe sol.

4. Înţeleg din raportul din decembrie, al celor de la Garda Naţională de Mediu că o serie de măsuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare până pe 15 februarie 2020, iar în caz de neîndeplinire propunerea este de suspendare a activităţii.

5. Totodată, vreau să vă anunţ că în urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis să trimit dosarul către organele de cercetare penală, fiind identificate, în opinia noastră, o serie de abateri foarte grave, pe care, dacă îmi permiteţi, nu aş dori să le comentez acum, aşteptând să văd cum evoluează dosarul.

Costel Alexe a mai ţinut să declare că Ministerul pe care îl conduce este în slujba oamenilor şi că interesul public trebuie să fie pe primul loc în exercitarea funcţiei de demnitate publică, fie că este vorba de ministru, director de agenţie judeţeană, inspector de avizare sau inspector de control.

“Trebuie să acţionăm cu bună credinţă şi prin activitatea noastră să recredibilizăm instituţiile statului român şi să fim permanent un partener real al cetăţeanului”, a conchis ministrul Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne