Coreea de Nord împuşcă un dezertor din Sud şi îi arde corpul, pe mare. Sudul, ultragiat de barbarie

Soldat nord coreean tinand sub observatie zona Panmunjom. Coreea de Nord a confirmat in 14 aprilie că are in custodie un cetăţean american pentru acuzatii ce nu pot fi divulgate.
Soldat nord coreean tinand sub observatie zona Panmunjom. Coreea de Nord a confirmat in 14 aprilie că are in custodie un cetăţean american pentru acuzatii ce nu pot fi divulgate. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Într-un incident mortal bizar şi alarmant în largul Coreei, un oficial sud-coreean din domeniul pescuitului a fost împuşcat şi ucis de soldaţii nord-coreeni după ce fusese reţinut pe mare.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a confirmat uciderea, condamnând „actul scandalos”, în ciuda credinţei că sud-coreeanul încerca să fugă în nord.

Oficialul ar fi dispărut dintr-o barcă aproape de insula Yeonpyeong de la graniţa vestică, relatează agenţia de ştiri Yonhap. El ar fi fost abordat de o navă de patrulare nord-coreeană în timp ce purta o vestă de salvare. Surse din domeniul apărării sud-coreene au declarat pentru AFP că „circumstanţele ne spun că a existat intenţia de a fugi în Nord”.

Cu toate acestea, este clar că Nordul a considerat intenţia profund suspectă şi a considerat că respectivul este un spion sau încearcă să se infiltreze peste graniţă în scopuri ascunse.

Este şocant că după executarea sumară a acestuia pe mare, trupul său a fost ars:

"Soldaţii nord-coreeni au împuşcat un suspect sud-coreean după ce l-au interogat pe mare, apoi i-au turnat benzină pe corp şi i-au dat foc din cauza temerilor legate de coronavirus, au declarat joi oficialii militari din Seul", relatează AFP.

„A fost împuşcat în apă”, a declarat pentru AFP un oficial militar. „Soldaţii nord-coreeni au turnat benzină pe corp şi i-au dat foc pe mare”.

Raportul descrie că bărbatul a fost interogat de soldaţii nord-coreeni în timp ce se afla încă pe mare, după care soldaţii regimului comunist au deschis focul.

Se crede că procedura neobişnuită de ardere a corpului este legată de măsuri stricte anti-coronavirus aplicate de armata Coreei de Nord.

"Evaluăm că a fost efectuat în conformitate cu măsurile anti-coronavirus din Nord", a declarat pentru AFP un oficial militar din Seul. Yonhap a afirmat că presupusa ucidere a dezertorului a avut loc la ordinele celor mai înalţi oficiali din Phenian.

Nordul are în prezent ordin de „împuşcare pe loc” în caz de încălcări de trecere ilegală a frontierei, aparent luate pentru a nu permite răspândirea virusului Wuhan.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că uciderea oficialului este o provocare imensă şi inutilă. "Avertizăm cu severitate Coreea de Nord că toată responsabilitatea pentru acest incident îi aparţine".

Incidentul subliniază faptul că cele două părţi se află încă într-o stare activă de război şi că inclusiv cei care încearcă să se refugieze din ambele părţi riscă să fie ucişi pe loc la trecerea frontierei militarizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe