Consiliul UE decide blocarea accesului la patru site-uri media ruseşti. Moscova promite măsuri de retorsiune

Sediul RIA Novosti din Moscova (Wikipedia.org)
Redacţia
24.06.2024

Patru site-uri ruseşti - RIA News, "Ştiri", "Ziarul rusesc", Vocea Europei - vor fi închise pentru utilizatorii din Uniunea Europeană, începând cu data de 25 iunie, potrivit Meduza.

Concret, Consiliul Uniunii Europene a aprobat interzicerea accesului la cele patru instituţii media ruseşti, considerate de autorităţile europene a fi o "ameninţare semnificativă şi directă la adresa ordinii publice şi a securităţii" din UE.

Decizia a fost publicată pe 24 iunie în Jurnalul Oficial al UE.

Aceasta spune că, începând cu 25 iunie, accesul la toate organizaţiile enumerate în anexa la regulamentul din 17 mai va fi limitat în Uniunea Europeană.

La mijlocul lunii mai, Uniunea Europeană a suspendat transmisiunile acestora, menţionând că interdicţia "în legătură cu una sau mai multe entităţi" va intra în vigoare cel mai devreme la 25 iunie, dacă Consiliul UE va lua o decizie corespunzătoare. Decizia din 24 iunie precizează că interdicţia se aplică tuturor celor patru organizaţii.

Accesul la site-urile publicaţiilor va fi închis ca parte a măsurilor restrictive luate în legătură cu "acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei din Ucraina".

Declaraţia UE notează că mass-media rusă controlată de stat menţionată este implicată în propagandă şi "joacă un rol important în incitarea şi sprijinirea războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei şi în destabilizarea situaţiei din ţările vecine".

Uniunea Europeană a menţionat că nu interzice instituţiilor media respective şi angajaţilor acestora să se implice în alte activităţi în UE care nu sunt legate de radiodifuziune, cum ar fi efectuarea de cercetări şi interviuri.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va răspunde la măsurile luate.

"Realizând că este inutil să sperăm la un angajament din partea UE faţă de obligaţiile sale juridice internaţionale, Moscova a elaborat măsuri de răspuns, care vor fi anunţate în viitorul apropiat", a declarat Zaharova.

În mai, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a promis, de asemenea, măsuri de retorsiune.

În mai, Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, care trăieşte în Rusia, şi a publicaţiei Vocea Europei pe care o controlează. UE a declarat că publicaţia a participat la o campanie internaţională menită să destabilizeze situaţia din Ucraina şi din ţările UE şi, de asemenea, a finanţat activităţile propagandiştilor şi crearea unei reţele de influenţă asupra reprezentanţilor partidelor politice europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor