Conferinţa de la München: Stoltenberg pune China în centrul agendei NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Europei, Canadei şi Statelor Unite să susţină ordinea internaţională bazată pe reguli - pe care Rusia şi China o provoacă - şi a descris puterea în creştere a Beijingului drept o problemă majoră.

Puterea tot mai mare a Chinei remodelează priorităţile alianţei atlantice, care se concentra în mod tradiţional pe ameninţarea Rusiei, dar care caută un consens între naţiunile occidentale că Beijingul nu mai este un partener comercial benign.

"China şi Rusia încearcă să rescrie regulile jocului pentru a obţine beneficii pentru propriile interese", a declarat Stoltenberg la Conferinţa online de securitate din München, la care a participat şi Joe Biden, vineri.

„Ridicarea Chinei este o problemă definitorie pentru comunitatea transatlantică, cu consecinţe potenţiale asupra securităţii noastre, a prosperităţii şi a modului nostru de viaţă”, a spus Stoltenberg de la Bruxelles prin link video.

Deşi Rusia urmează să rămână principalul adversar al NATO în acest deceniu, alianţa are în vedere includerea Chinei în documentul oficial de strategie master NATO, „Conceptul strategic”, pentru a face faţă ascensiunii sale militare.

Cei 30 de membri ai Alianţei ar putea, de asemenea, să stabilească legături mai strânse cu ţări non-NATO, cum ar fi Australia şi Japonia, a spus Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe